Den första radiostyrda bomben

Dagens datum 27 augusti: Den radiostyrda glidbomben Hs 293 är den första sjömålsroboten i historien som sänker ett allierat krigsfartyg.

Den 25 augusti 1943 hade en brittisk flottstyrka, som var ute på antiubåtsjakt utanför Kap Ortegal på den spanska nordkusten, blivit angripna av tyskt flyg utrustade med ett helt nytt vapen, den radiostyrda glidbomben Henschel Hs 293. Detta var första gången detta vapen användes. Två brittiska krigsfartyg skadades i angreppet.

hs293_do217

En Dornier Do 217 beväpnad med glidbomben Hs 293.

Två dagar senare, den 27 augusti angreps flottstyrkan igen av 18 bombflygplan av modellen Dornier Do 217 utrustade med radiostyrda glidbomber. Ett kanadensiskt krigsfartyg HMCS Athabaskan träffades och skadades svårt. Det brittiska krigsfartyget HMS Egret träffades av en glidbomb i ammunitionsförrådet och exploderade. Det var därmed första gången en radiostyrd sjömålsrobot hade sänkt ett fartyg.

HMS Egret.

HMS Egret.

Henschel Hs 293 var en radiostyrd glidbomb avsedd för angrepp mot sjömål. Glidbomben avfyrades från ett flygplan och styrdes med joystick mot sitt mål. Den var utrustad med en raketmotor som initialt accelererade bomben i tio sekunder varefter den glidflög mot sitt mål. Fem facklor längst bak på bomben gjorde det lättare för piloten att se den på avstånd och styra den mot målet.

hs293_joystick

Glidbomben styrdes mot sitt mål med en joystick.

Hs 293 var 3.82 meter lång, hade en vingbredd på 3.1 meter och vägde 1 ton. Stridspetsen innehöll en sprängladdning på 295 kilo (Amatol). Räckvidden var 3 till 18 kilometer beroende på version och vilken höjd den avfyrades ifrån.

hs293_teckning

Mannen som ledde utvecklingen av Hs 293 var Herbert Alois Wagner (1900-1982). Han hade en bakgrund som professor vid Berlins tekniska universitet och hade bland annat utvecklat jetmotorer tillsammans med Hans von Ohain. Wagner samarbetade även med den tyska datapionjären Konrad Zuse.

Herbert Wagner utvecklade även den teve-styrda luftvärnsmissilen Henschel Hs 117 som dock aldrig nådde operativ tjänst. Efter kriget blev Wagner överförd till USA under Operation Paperclip och arbetade på Naval Air Missile Test Center och bidrog till utvecklingen av amerikansk missilteknologi.

HMT Rohna.

HMT Rohna.

En rad allierade krigsfartyg kom under kriget att sänkas med Hs 293. Den mest förlustbringande sänkningen drabbade ett brittiskt trupptransportfartyg, HMT Rohna. Fartyget fraktade amerikanska soldater i Medelhavet och attackerades den 26 november 1943 av en tysk flygstyrka som avfyrade ett antal glidbomber, varav en träffade med förödande verkan. 1138 man dog varav över tusen var amerikanska soldater.

De allierade ville inte avslöja vad som hade hänt varken för tyskarna eller för sin egen befolkning, utan den fullständiga historien om sänkningen och antalet döda blev offentligt först 1967 när det var möjligt för amerikaner att begära ut tidigare hemliga dokument enligt ”Freedom of Information Act”.

Mottagarenhet med bildskärm som användes av piloten för att styra Hs 293D mot sitt mål. Teknologin skulle senare användas av amerikanerna i Koreakriget.

Mottagarenhet med bildskärm som användes av piloten för att styra Hs 293D mot sitt mål. Teknologin skulle senare användas av amerikanerna i Koreakriget.

De allierade skulle senare komma att utveckla motmedel mot Hs 293 i form av radiostörning som försvårade radiostyrningen av sjömålsroboten. Tyskarna utvecklade flera varianter av Hs 293, bland annat en trådstyrd version för att förhindra störning, men denna lär aldrig ha producerats eftersom radiostörning aldrig blev ett stort problem. En annan variant var en teve-styrd modell, Hs 293D, där en kamera på glidbomben sände en bild tillbaka till piloten som kunde styra den med hjälp av en teveskärm i flygplanet. Denna version kom aldrig i operativ tjänst.

Hs 293 skulle även komma att användas mot markmål i slutet av kriget då tyskarna bland annat använde dem för att förstöra broar. Allt som allt tillverkades 1700 Hs 293 fram till krigsslutet.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-08-27.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Lingonet Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Lingonet
Medlem

Vad vore världen utan vita heterosexuella, kristna män?
Somalia!