BROTT. Thereza Eriksson, som i media hyllats som ”romsk aktivist” och som är dotter till Feministiskt initiativs EU-parlamentariker Soraya Post, har dömts till fängelse för grova stölder och bedrägerier mot åldringar.

Soraya Post och hennes dotter Thereza Eriksson som vill ”boxas” mot samhällets fördomar om zigenare. Foto: Skärmdump från P1.

Det var i slutet av december som domen mot Thereza Eriksson, dotter till zigenaren samt Feministiskt initiativs EU-parlamentariker Soraya Post, offentliggjordes och där det stod klart att Eriksson döms till två års fängelse för flera fall av grov stöld, bedrägeri samt försök till bedrägeri.

Enligt domen ska Thereza Eriksson, tillsammans kumpanerna samt romerna Armani Glindrönn och Abraham Lakatos, ha tagit sig in hos äldre personer under falska förespeglingar om att de var där för att kontrollera brandsäkerheten eller tv och- telefoni i bostäderna. När de sedan lyckats ta sig in i bostäderna stal de bankkort, smycken och andra värdesaker. Därefter har gjort inköp och uttag från bankomater med bankkorten.

Offrena var tre kvinnor, 93, 89 och 85 år, samt en 91-årig man. Samtliga är bosatta i Västergötland. Åklagaren i fallet menar att brotten ”präglats av planering och förslagenhet” och att det rör sig om en ”systematisk och upprepad seriebrottslighet” från Erikssons sida.

Eriksson döms till två års fängelse för brotten hon begick i oktober och november 2018. Hennes medbrottslingar döms till två år och en månads fängelse respektive tio månaders fängelse.

Thereza Eriksson förekommer sedan tidigare under 13 avsnitt i belastningsregistret, bland annat för flera fall av snatteri och stöld.

Precis som sin mamma, Soraya Post, har Thereza Eriksson lyfts fram och hyllats i media där hon bland annat har beskrivits som en ”romsk aktivist” som ”slåss för att förbättra den romska kvinnans situation i Sverige”. Till P1 har hon bland annat sagt följande:

— Som många andra romska tjejer i min generation har jag känt mig tvungen att boxas mot samhällets fördomar mot min egen etniska grupp.

Något uttalande om hur Erikssons fortsatta arbete mot samhällets fördomar om zigenare kommer att gå till väga under tiden hon befinner sig bakom lås och bom har i skrivande stund inte kommit till redaktionens kännedom.

Källor:
Mål nr: B 2906-18
”Dom tvångsaborterade min bror”


  • Publicerad:
    2019-01-03 22:10