Degenerad ”konst” på Moderna museet

Under sommaren kan man på Moderna museet beskåda en utställning med ”konstverk” av Paul McCarthy, vilka inte kan sägas vara något annat än produkter av ett väldigt sjukt och förvridet samhälle. Bland ”konstverken” på utställningen kan man bland annat få se Disneyfigurer som har sex, pirater som bajsar på sina fångars ansikten, stympningar, våldtäkter och tidelag.

Sedan tidigt 1900-tal har konsten varit i ett ständigt skick av förfall och urartning, inte minst sedan Europas slutgiltiga demokratisering och förstörelse sedan alla traditionella värden förlorats efter andra världskriget. Den nya modernistiska konsten kännetecknas av en anti-naturalistisk och psykologisk prägel, utan någon som helst känsla för skönhet och logik.
Den moderna konsten följer den judiske marxisten Theodor Adornos konstsyn, som menade att konstens enda syfte är att provocera åskådaren och att vara så absurd och motbjudande som möjligt. Konstens syfte är enligt hans teori att hela tiden bryta sig loss från det konventionella och etablerade, något som leder konsten in i en ändlös spiral av urartning, där konstverken hela tiden måste bli alltmer motbjudande och vämjeliga för att kunna stå som ny motpol mot den redan etablerade konsten.
Konsten, som förr var en synonym till skönhet, har idag blivit perversa människors sätt att uttrycka sig på för att ändå bli accepterade, något som de naturligtvis blir i dagens demokratiska samhälle där mångfald, även om den innebär incest och tidelag, aldrig kan vara för magstark.

En av de många ”konstnärer” som hängett sig åt den sjuka konsten är den amerikanske Paul McCarthy som nu har en stor soloutställning, kallad ”Head shop/shop head”, på Moderna museet i Stockholm. Enligt Moderna museet är McCarthy ”konstnärernas konstnär”.
Den 60-årige McCarthy har gjort sig världskänd för sin ”konst”. Disneyfigurer som har sex, tortyr, incest, blod, könsorgan och kroppsvätskor är vanliga inslag i McCarthys konstverk. Bland konstverkens titlar hittar man avskyvärdheter som ”Butt plugg chair” och ”Penis painting”. Den senare har McCarthys målat med sin penis.
Om det inte vore nog med att konsten ser vidrig ut så luktar den minst lika illa. Detta eftersom McCarthys bland annat använder sig av ketchup, senap, sirap och choklad i sina konstverk, något som sprider en avskyvärd stank genom hela museet och det krävs således en väldigt tålig mage för att ens kunna vistas på Moderna museet.

McCarthy själv hävdar att hans konst inte alls är provocerande och absurd.
– ”Är min konst verkligen chockerande? Jämför med vad som sker i Jugoslavien, Afrika, Irak. Jag tycker inte det.”

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om