Debattörer: ”Bankernas rätt att skapa pengar är direkt samhällsfarlig”

EKONOMI. Två tunga samhällsdebattörer kräver att affärsbankerna fråntas rätten att skapa pengar ur intet och att staten återtar kontrollen över den svenska kronan.

I en artikel på DN Debatt kräver debattörerna Samuel Kazen Orrefur och Daniel Suhonen att svenska staten återtar skapandet, driften och kontrollen av våra pengar från de privata bankerna. De menar att bankernas unika privilegium att skapa krediter är direkt samhällsfarligt.

Debattörernas kritik av bankerna är bitvis mycket hård:

De tar hutlöst betalt för våra livsnödvändiga vardagstjänster samtidigt som de stänger sina bankkontor. Bankerna har skyhöga marginaler på våra bolån mot nollränta på våra sparkonton. De återkommer som bulvaner i penningtvättsaffärer. De flyttar sina huvudkontor utomlands för att slippa skatt … Då bankerna tjänar mer pengar ju mer de lånar ut skapas starka incitament att fortsätta expandera penningmängd och skuldsättning … Resultatet är att bankerna i dag skapar pengar mycket snabbare än bnp växer vilket leder till en rad problem.

De problem som debattörerna pekar ut är skenande priser på fastigheter, före­tag och aktier i stället för produktiva investeringar, skenande ekonomisk ojämlikhet och en ökande risk för finanskriser.

För att ge Sverige ett robust bank- och penningsystem måste staten återta kontrollen över den svenska kronan, menar Kazen Orrefur och Suhonen.

Kronan är en kollektiv nyttighet och bör precis som försvar, rättsväsende, vägar och annan central infrastruktur drivas av staten och skapas i lagom mängd för att ekonomin ska fungera säkert och effektivt.

För att lösa problemet föreslår debattörerna tre viktiga reformer. För det första att Riksbanken en kontobaserad e-krona. E-kronan skiljer sig från bankernas pengar genom att den är robust och säker och återcirkuleras precis som dagens kontanter.

För det andra föreslås att Riksbanken aktivt börjar skapa e-kronor. ”På så vis kommer nyskapade pengar ut i realekonomin där de kan bidra till något produktivt i stället för att trissa upp tillgångspriser”, menar debattörerna.

Det tredje reformförslaget är att fullständigt slopa banksubventionerna. Kvarvarande affärsbankspengar konverteras till statliga e-kronor, vilket bland annat medför att bankerna tvingas betala tillbaka alla pengar de skapat till staten.

Debattörerna menar att dessa reformer är det enda sättet att återvinna medborgarnas förtroende för det politiska systemet.

Affärsbankerna fråntas privilegiet att skapa svenska kronor. Bankerna tillåts bara låna ut kronor de först lånat in och måste kunna gå i konkurs utan allvarliga risker för ekonomin. Så ökar vi jämlikheten och undviker nya farliga kriser.

Källa:
Ta ifrån affärsbankerna rätten att skapa pengar

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

6
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
DissidentRickardFredrikaDavidPeter Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
b¤d
Medlem

Detta undergräver hela vårt lands ”ekonomi”.
Klart att juden vill skapa luft-schekels.
Nej. Fri från (((europaunion))) och judebanker alla dagar i veckan.

Peter
Medlem

På 1970-talet stod svenska kronan och schweizerfrancen lika i värde… -Nu går det hela nio kronor på en schweizerfranc… – Är inte det ett tecken på vanstyre, så säg, och något att uppmärksamma?

Fredrika
Medlem

Nu får någon mer kunnig än jag rätta mig men jag tror inte det beror på vanstyre utan på styre. Nasdaqbörsen köpte Stockholmsbörsen som de också styr. De styr samtidigt kronans värde genom det. Det viktigaste för dem är modervalutan dollarn. Dollarn har haft en svag utveckling och borde redan ha varit en död valuta. Men man har förlängt dess livslängd genom att sno naturresurser från bla Irak Kuweit Syrien och greppet om Venezuela hånar också bla på grund av det. Eftersom dollarn är dålig trycker ägarna ner värdet på kronan också för att dollarns relativa värde ska vara högre.… Läs mer »

David
Medlem

Alternativet tycks alltså vara en helt virtuellt baserad e-krona, kontrollerad av Sossarna, Djupa staten och Globalisterna…

Vad kan gå fel?

Låter som ett smart sätt att lobba in 100% kontroll. Man lovar guld och gröna skogar, ger lite pikar åt bankerna men i slutändan blir folket lika blåst om inte mer …

Rickard
Medlem

Follow the money

Dissident
Medlem

Alla borde se de oerhört viktiga dokumentärerna ”The Money Masters” (typ 3 h lång), som berättar om de globala storbankernas moderna historia med fokus på hur Rothschild på 1700-talet skapade sitt bankvälde i Väst, och även ”Money as debt” (finns I, II, III, några är textade på svenska) som beskriver hur penningssystemet egentligen fungerar. Dessa dokumentärer borde vara obligatoriska i alla grundskolor och högre lärosäten att se en gång per år.