De allierade terrorbombar Rostock

Dagens datum 23 april: Denna dag 1942 bombar brittiska Royal Air Force Rostock. Den nordtyska staden blir det andra offret för den nya brittiska bombpolicyn – att rikta in bombningarna på civilbefolkningen.

rostock1

Den 12 februari 1942 hade det brittiska flygministeriet utfärdat Area bombing directive som innebar att inte ta hänsyn till civilbefolkningen utan tvärtom inrikta bombningarna på civila. Bland annat uppmanade detta direktiv att ”koncentrera attackerna på moralen hos fiendens civilbefolkning och då i synnerhet industriarbetarnas”. 1,5 månad senare, den 30 mars 1942, var frågan om att ”moralbomba” civila en öppen fråga i det brittiska krigskabinettet. Tack vare ett memorandum från Churchills judiske rådgivare, Frederick Lindemann, antogs den så kallade Lindemann-planen, där den nya bombpolicyn fastslogs.

Winston Churchill, en odömd krigsförbrytare.

Winston Churchill, en odömd krigsförbrytare.

Det första offret för de allierades terrorbombningar av tyska civila var staden Lübeck den 28/29 mars 1942. Bombningen av Lübeck skapade en eldstorm som orsakade stor förödelse och en stad till stor del i ruiner. Hundratals civila dog och runt 15 000 blev hemlösa. Det var dagen efter bombningen av Lübeck som den nya bombpolicyn (från 12 februari) antogs av det brittiska krigskabinettet.

Det andra offret för de allierade terrorangreppen var Rostock. Den gamla Hansa-staden angreps under fem dygn i rad den 23-27 april 1942. Rostock hade bombats två gånger förut, 1940 och 1941, där Heinkel-fabriken hade varit målet. Nu var målet såväl Heinkel-fabriken som civilbefolkningens bostäder. Redan den första natten visade Royal Air Force hur man prioriterade; av de 161 bombplan som flög in över Rostock attackerade 143 av dem själva staden medan endast 18 angrep Heinkel-fabriken.

Under fem nätter släpper närmare 500 brittiska bombplan, mestadels de nya Lancaster-planen som kunde lasta sex ton tunga bomber, över 100 000 spräng- och brandbomber över Rostock. Elden är så kraftig att den sprider sig från hus till hus och orsakar massiv förödelse.

rostock2

De tre första dagarna lyckades britterna åstadkomma endast begränsade skador men på natten 26 april dödades över 200 civila medan 1 765 byggnader förstördes. Dagen efter förekommer i tyska pressen för första gången begreppet ”terrorattack” (Terrorangriff) som beskrivning för de allierade terrorbombningarna. Allt som allt förstördes 70 procent av alla hus i Rostocks centrum medan mirakulöst nog ”bara” strax över 200 civila dödades. Tusentals människor skadades och 35 000-40 000 blev hemlösa efter bombningarna av Rostock.

Vid denna tidpunkt var en bombning som den mot Rostock något ofattbart, men det var ändå ingenting mot vad som skulle komma när de allierade väl hade börjat anamma den nya bombpolicyn. Målet efter Rostock var Köln – den första tusenbombsräden – och därefter bombningen av Hamburg där 40 000 civila massakrerades.

Rostock efter 1945.

Rostock efter 1945.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-04-23.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Klaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Brittiska soldater är kvar i Tyskland, de finns vid militärt övningsfält Sennelager vid Paderborn. Den brittiske generalen Nick Carter (head of the army) höll tal i januari 2018 (Skripal-attacken var 3 mars)
https://youtu.be/C1O6NswL4iA
Han börjar ca. 0:02:40, ca 27:28 nämner han brittiska soldater i Tyskland. Talet är avtalat med den brittiska försvarsministern, d.v.s den politiska ledningen.