Danskar och svenskar vill ha en nordisk union

NORDEN. Allt fler nordbor vill ha en nordisk union istället för en stor europeisk union, enligt ny opinionsundersökning. Det enda parti som arbetar för detta är Nordiska motståndsrörelsen.

En nyligen genomförd opinionsmätning utförd av Sentio visar att om man kunde välja mellan EU och en nordisk union skulle nästan varannan tillfrågad dansk och svensk föredra en nordisk union, rapporterar Aftonbladet. Opinionsmätningen publicerades i norska Klassekampen.

Undersökningen frågade vilken gemensam politik som skulle föredras: som det är idag med EES-avtal för Norge och EU-medlemskap i Danmark och Sverige, eller en tänkt nordisk union med gemensam politik på många områden.

Av svenskarna och danskarna svarade 47 respektive 45 procent Norden, medan bara 32 respektive 36 procent föredrar EU. Övriga kryssade i ”vet ej”.

Eftersom Norge inte är medlem i EU, fick norska respondenter ett extra svarsalternativ. 52 procent svarade att landets nuvarande EES-avtalet med EU, är det bästa alternativet. 31 procent skulle vilja gå med i ”NU”, en nordisk union. Bara 10 procent av norrmännen längtar efter EU.

I ”NU” skulle de fem nordiska länderna Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige vara med. Finländarna och islänningarna har inte tillfrågats i denna mätning.

Det enda nordiska parti som finns idag är Nordiska motståndsrörelsen. Det är det enda politiska alternativet som konsekvent arbetar för att forma en sådan gemensam nordisk politik.

Källa:
Nordisk union skulle locka många

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

13
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
9 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
KlausKarl AGrottbjörnenDen-Kristne Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Den-Kristne
Medlem

Glöm inte Norge med dess olja samt Island och Finland.

Grottbjörnen
Medlem

jag skulle inte utesluta baltikum heller om de är intresserade

Den-Kristne
Medlem

Fast det förutsätter 100 % sjöherravälde i Östersjön. Det blir ju nog svårt att försvara Island. Tredje rikets flotta var inte färdig 1939 – hade ww2 aldrig inträffat hade flottan varit klar 1943. Sveriges marin är i så dåligt skick så enligt vissa inom Försvarsmakten så skulle marinen falla ihop i mitten på 2020-talet.

Grottbjörnen
Medlem

bara vi inte bråkar med ryssland så är det nog lugnt, de skulle säkert hjälpa oss, så när inbördeskriget i tyskland kommer så kan vi landsätta lite trupper o ta tillbaks holstein o Pommern osv så blir det vårt hav! moahahaaa

Den-Kristne
Medlem

Varför kan inte Det Fria Norden bilda allians med Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea?

Karl-Путин A
Medlem

Norskarna verkar inte förstå att EES-avtalet med tillägg av Schengen är nästan likvärdigt med ett medlemskap i EU, Norge är dessutom ett NATO-land. Går man på norska gator så är det numera lika svartbrunt som här i Sverige.

Oslo tex befinner sig i ett långt värre förfall än någon stad i Sverige. Centrum domineras av somalier, araber och pakistanier som sakta men säkert håller på att ta över staden. I Sverige bor fortfarande de flesta i sina ghetton, även om de också börjar ta över centrala fd helsvenska stadsdelar.

Grottbjörnen
Medlem

Brunt vill jag gärna se på gatorna, men det ska va bruna uniformer isåfall

Karl-Путин A
Medlem

Ja, de är vackert bruna, inte bajsbruna.

Karl-Путин A
Medlem

Det som är påtagligt bättre i Norge är deras jordbruks-och landsbygdspolitik. Medan Norge utvecklar, så avvecklar Sverige, men detta är inget som EU bestämmer.

Hade Mp fått bestämma så hade bensinpriset legat på 50 kronor och den siste norrlänningen hade flyttat till Stockholm för länge sen. Ett annat sätt att avveckla landsbygden är att dra in all samhällsservice som bla skolor och sjukvård. Sen fyller man alla tomma bostäder med rasfrämlingar så att svenskarna får ännu fler anledningar till att fly.

Karl-Путин A
Medlem

Ett exempel på Norges ”flykting”politik: Efter den stora asyltsunamin som sköljde över södra Europa 2015 så bestämde EU-kommissionen att 160 000 ”flyktingar” skulle fördelas mellan EU-länderna. Norge deltog frivilligt!!! och fick sig tilldelat ett antal ”flyktingar”. Norge tog emot allihopa utan att knorra, tillsammans med Malta och Liechtenstein. Inget annat EU-land har mottagit sin fulla kvot. Vissa länder, som Polen och Ungern har inte tagit emot en enda.

Ännu ett exempel på att det inte alltid EU som driver på förfallet av enskilda länder, utan det är de enskilda ländernas förrädarpolitiker.

Karl-Путин A
Medlem

Skapandet av en Nordisk union är inte avhängigt av ett EU-medlemskap eller ickemedlemskap; det arbetet kan påbörjas när som helst. De nordiska länderna befinner sig kulturellt och historiskt i samma situation som V4-länderna Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern, som har drivit sina frågor i EU oerhört framgångsrikt. Våra nordiska band är ännu starkare än deras och vi har/är ju faktiskt en sorts ”union” med passfrihet, fri rörlighet mellan länderna osv. Det vore bättre att återupprätta och förstärka denna union först, eller parallellt med ett EU-utträde, än att invänta att EU går under av sig självt. Den dagen EU går under… Läs mer »

Klaus
Medlem

Jag förstod inte varför de nordiska länderna inte är i en nordisk union med gemensam valuta. Om inte nordgermaner kan enas hur kan då en paneuropeisk union fungerar?

Karl-Путин A
Medlem

Norrmännen är nog det svåraste hindret mot en nordisk union. De är så mäkta stolta att de blev fria från den norsksvenska unionen och tycker att de lever i frihet nu under NATOs och EUs kängor.