Dansk folkepartis stöd rasar i val till Folketinget

UTRIKES. I dagens danska val har partierna på vänsterkanten gått framåt, samtidigt som Dansk Folkepartis stöd rasat. Samtidigt går dock nya invandringskritiska partier framåt.

I dagens danska val verkar vänstersidan ha tagit hem segern. Med 97 procent av rösterna räknade ligger Socialdemokraterna på 26 procent av rösterna, samtidigt som vänsterblocket totalt ligger på 52 procent. Det socialdemokratiska partiet, som med svenska mått mätt är invandringskritiskt, kommer nu sannolikt bilda regering med de övriga vänsterpartierna, bland vilka Socialistiskt Folkeparti och Radikale Venstre står för ökningen.

Partierna på den borgerliga sidan tappar alltså stöd och landar på 48 procent av rösterna. Det stora tappet står Dansk Folkeparti för då man får knappt 9 procent av rösterna mot 21 procent förra valet. En del av väljarna verkar ha gått till Konservative Folkeparti och liberala Venstre, men även till de, med danska mått mätt, invandringskritiska partierna Nya Borgerlige och Stram Kurs.

Stram Kurs, som leds av Rasmus Paludan, ligger enligt det tidiga resultatet på 1,8 procent av rösterna och verkar därmed inte klara tvåprocentsspärren. Ett annat parti på högersidan som inte klarar spärren är det kristdemokratiska partiet, som landar på 1,7 procent. Dessa partier har dock möjlighet att komma in på så kallade valkretsmandat. Huruvida man gör det återstår att se.

Källa:
LIVE: B.T.s resultatcenter – spørg eksperten

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.