Danmark vill dubblera straffen för brott som begås i ghetton

NORDEN. Danmarks regering vill nu att brott som begås i så kallade utsatta områden ska leda till dubbelt så hårda straff som i andra områden. Förslaget är en del i vad man kallar för ett ”ghettopaket”, vilken kommer att presenteras utförligare senare i veckan.

På torsdag kommer Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen från borgerliga Venstre presentera vad som kallas för ett ”ghettopaket”. Ett av förslagen som då kommer att läggas fram är att dubblera straffvärdet för brott som begås inom särskilda ”straffzoner” i så kallade utsatta områden.

— Det kan handla om vandalisering, stölder och hot. Det betyder att klubban faller extra hårt i de här områdena, säger justitieminister Søren Pape Poulsen från Konservative.

Syftet är att försöka stävja problemen i invandrartäta bostadsområden, vilka präglas av hög arbetslöshet och kriminalitet. ”Ghettona ska avvecklas”, sade Løkke Rasmussen när han i sitt nyårstal lovade hårdare tag mot det som i Danmark beskrivs som ett parallellsamhälle.

Den danska regeringen kommer dock inte att peka ut exakt vilka områden som ska omfattas av de hårdare straffen, utan tanken är att besluten istället ska ligga hos den lokala polisen. I Danmark finns det däremot idag 22 tänkbara ”särskilt utsatta” områden.

Förslaget har hyllats av både regeringens stödparti Dansk Folkeparti och det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, vars rättsordförande Trine Bramsen säger till tidningen Berlingske att tanken om särskilda straffzoner låter förnuftig.

Det nya förslaget har även stött på kritik, främst dock från personer som bor i dessa områden.

Källor:
Regeringen vil straffe kriminalitet dobbelt så hårdt i ghettoer: »Vi starter en ny kurs
Dansk regering vill ha hårdare straff i ”ghetton

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments