Danmark etablerar fångläger på ö – ska inhysa kriminella främlingar

DANMARK. På ön Lindholm utanför Själland kommer Danmark att placera kriminella icke-danskar som väntar på utvisning. Detta enligt regeringens nya budget som röstades igenom tidigare i veckan.

Ön Lindholms placering i Stegebukten utanför danska Själland där utlänningar kommer att placeras i väntan på utvisning. Bild: Yandex Maps.

Enligt den danska regeringens nya budgetförslag – som röstades igenom av folketinget i veckan – kommer nya regler kring invandring och integration att implementeras.

Den som önskar bli dansk medborgare måste exempelvis skaka hand med en dansk borgmästare under en ceremoni.

Men den mest kontroversiella ändringen är det fångläger som Danmark tänker upprätta på ön Lindholm i Stegebukten utanför Själland. Tanken är att kriminella invandrare som enligt beslut ska utvisas, men som inväntar verkställandet, inte ska kunna vandra fritt omkring i Danmark. Istället ska de isoleras i ett läger på Lindholm.

Man kommer även att placera krigsförbrytare eller andra särskilt farliga personer på ön, och sammanlagt är det tänkt att uppemot hundra individer ska kunna vistas på öns fångläger samtidigt.

Tidigare har Lindholm använts för forskning av virussjukdomar hos djur, varför ön först kommer att behöva saneras innan den tas i användning. Mellan ön och närmsta land är det tre kilometer, vilket man anser är ett betryggande avstånd som garanterar god kontroll på fångarna.

FN har ”allvarliga betänkligheter”
Danmarks nya åtgärder har kritiserats av FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, som menar att FN har ”allvarliga betänkligheter” mot Danmarks planer med Lindholm.

— Vi har sett de negativa effekterna av sådan isolationspolitik, och det bör inte upprepas. Detta eftersom fråntagandet av deras frihet och isoleringen och stigmatiseringen endast ökar på deras sårbarhet, säger Bachelet i en kommentar.

Men Danmarks politiker står på sig mot den internationella kritiken.

”De är oönskade i Danmark och det ska de få känna”, skriver exempelvis Danmarks integrationsminister Inger Stojberg på Facebook i försvar för fånglägret.

Man beräknar att fånglägret kommer att kunna öppnas 2021.

Källor:
Folketinget godkänner placering av kriminella utlänningar på ö
U.N. rights chief concerned by Danish plan to put foreign criminals on island

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Svenska
Nybörjare
Svenska
1 år sedan

100 personer är bara en droppe i havet av invasionen.

Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan
Reply to  Svenska

…och väldigt sen. Detär väl bara för att lugna befolkningen.

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan
Reply to  Svenska

Det handlar ytterst om signalpolitik. Men betänk också vad 100 babbeaner kan ställa till med i form av gruppvåldtäkter, bilbränningar, knarklangning och annan gängkriminalitet om de får gå lösa ute i samhället.

Precis som Inger Stojberg påpekar så ska de känna sig ovälkomna i Danmark – den enda smolken i bägaren är att de kommer att ta tåget över till Malmö och så får vi ta hand om skiten – i vanlig ordning.

nordbo
Nybörjare
nordbo
1 år sedan

Om man tittar på länder som öppet inte skrivit på FN:s globala pakt med öppna gränser så faller det illa med med lövhens uttalande om att: i mitt Europa bygger vi inga murar.

Ryssland skrev på pakten (säkert under mer restriktiva former) innebär det att Sveriges globala blockregering vill finna en rutt som kommer gå genom Ryssland nu upp i norr..?

Karl-Путин A
Nybörjare
Karl-Путин A
1 år sedan
Reply to  nordbo

Pakten är inte bindande. Sverige kommer naturligtvis att tolka den som bindande medan Ryssland kommer att gå vidare som vanligt.