Dan Park får fyra månaders fängelse för bildbrott – HD prövar inte fallet

YTTRANDEFRIHET. Dan Park döms till fyra månaders fängelse för att ha framställt bilder som anses utgöra så kallad ”hets mot folkgrupp”. Högsta domstolen har valt att inte pröva fallet.

Dan Park. Foto: NF

Gatukonstnären Dan Park, som framställer systemprovocerande satirbilder, har åter dömts till fängelse för sin konst. Bilderna sägs utgöra så kallad ”hets mot folkgrupp”.

Efter att ha publicerat satirbilder på Twitter och sin blogg, dömdes konstnären av Malmö tingsrätt i slutet av 2018 till tre månaders fängelse för fem fall av ”hets mot folkgrupp” och ett fall av ”förtal”.

Målet överklagades till hovrätten där konstnären dömdes för ytterligare två fall av ”hets mot folkgrupp” och straffet skärptes till fyra månaders fängelse.

Nu meddelar Högsta domstolen att de inte kommer att pröva fallet.

Park har tidigare dömts till fängelse för sin konst och för åsiktsbrott.

Yttrandefriheten i dagens Sverige medger inte att det politiskt korrekta etablissemanget och systemet häcklas alltför provocerande, utan den som framställer ”felaktiga” bilder riskerar att bli föremål för den åsiktsstrypande tillika grundlagsvidriga gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”.

Källor:
Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet
HD prövar inte Dan Parks fall – får fyra månaders fängelse

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SamuelInnateusDaniel Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Daniel
Medlem
Innateus
Gäst
Innateus

Yttrandefrihet är ingen självklarhet, som många verkar tro, det är något som hela tiden måste vidmakthållas och kämpas för, genom att utnyttja yttrandefriheten till max. Dan Park har gjort en insats för att bevara yttrandefriheten för oss alla, och vi står alla i tacksamhetsskuld till honom.

Samuel
Medlem

Klart att en (((politisk))) domstol inte prövar detta fallet.