Damberg vill avlyssna krypterade telefoner och förbjuda kontantkort

ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Nu vill regeringen genomföra ytterligare inskränkning av svenska folkets frihet. Man uppger att det är för att få bukt med den brutala kriminalitet som uppstått i spåren av den ohämmade massinvandringen, men inskränkningarna kommer förstås att i hög grad omfatta vanliga laglydiga människor.

Polis och regering vill inskränka svenska folkets frihet ännu mer. Genrebild. Foto: Kate Sheets (CC BY 2.0)

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill ”efter de nya dödsskjutningarna” få till en lagändring så att polisen ska kunna genomföra hemliga avlyssningar av krypterade telefoner. Han vill även förbjuda möjligheten att använda en mobil anonymt, genom att ta bort oregistrerade kontantkort.

— Oregistrerade kontantkort används av kriminella. Därför utreder vi att förbjuda oregistrerade kontantkort, berättar Damberg.

Oregistrerade kontantkort används förstås även av icke kriminella, men Damberg anser ändå att ett förbud krävs.

— När polisen och Säpo säger att detta eskalerat till ett problem, då kanske vi vanliga människor får stryka lite på vår bekvämlighet, hävdar Damberg.

Enligt ministern behöver man även ta bort ännu mer av den digitala integriteten så att säkerhetspolisen även ska kunna ”komma åt grov kriminalitet”.

— Hemlig dataavläsning är nästa steg. Vi måste ge säkerhetspolisen nya möjligheter att gå in där, säger Damberg.

Polisen har i en skrivelse till justitiedepartementet i november förra året uttryckt önskemål att kunna använda godtycklig övervakning som att kunna genomföra husrannsakan utan skälig misstanke om brott samt ett införande av ”förbuds- och visitationszoner”. I dessa zoner ska man kunna förbjuda ”vissa personer” att vistas och även kunna utföra kroppsvisitation utan skälig misstanke om brott.

Godtycklig övervakning är ett av kännetecknen på en polisstat.

— Att polisen ska få de verktyg som behövs för att komma åt den grova brottsligheten är inte ifrågasatt, säger Damberg.

Från och med den 1 oktober tvingas mobilföretag att lagra sina uppgifter så att polisen ska kunna ta del av människors privata telekommunikation. Detta räcker dock inte, enligt Damberg, då ”kriminella” har börjat använda krypterad kommunikation som krypterade mobiler och datorer.

Damberg använder mordet på en kvinna med ett barn i famnen, som skedde i måndags, för att rättfärdiga att svenska folkets integritet och digitala frihet måste inskränkas:

— När man skjuter en kvinna med hennes barn i famnen så passerar man alla gränser. Inte bara legala gränser utan även moraliska gränser.

Källor:
Ministerns krav: Förbjud oregistrerade kontantkort
Ny lag ska göra det svårare att använda mobiler anonymt

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Child-Of-GodCaesar-AureliusFredrikaSigfrid Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Sigfrid
Medlem

Förtrycket i vårat land bara ökar och man skyller på de kriminella som orsak till detta.Men man är inte intresserad av att ta fast de kriminella utan vill bara ha större kontroll på vad vanligt folk tycker och säger.Demokratin är sedan länge borta i vårt land och nu har vi en demokratur och steget till ren diktatur kommer allt fortare till oss.

Fredrika
Medlem

Japp, detta har det varit tal om länge. För varje gång de ”föreslår” denna reform för allas ”vår säkerhets skull” kommer vi ett steg närmare den hårdare lagstiftningen.

Caesar-Aurelius
Medlem

comment image

Child-Of-God
Medlem

Det går ut över laglydiga som vanligt. kriminella har knappast större problem att gå förbi lagen.