Coca Colas energidryck innehåller höga halter av arsenik

HÄLSA. Livsmedelsmyndigheterna i EU har nu gått ut med en varning efter att man upptäckt att energidrycken Monster innehåller höga halter av arsenik.

Nordfront rapporterade nyligen om att det uppdagats att arsenik hittats i flera risprodukter som till exempel riskakor, frukostflingor för barn och helt vanligt ris. Nu har Livsmedelsmyndigheter i Europa gått ut med en varning efter att man upptäckt att energidrycken Monster innehåller höga halter av arsenik.

Produkten såldes i Sverige i somras av Coca cola och giftet kom från en tillsats som tillverkats i Kina, som nu visat sig innehålla höga halter arsenik. Svenska Livsmedelsverket ser allvarligt på det inträffade.

— Ja, det är allvarligt i och med att det handlar om arsenik som är ett ämne vi ska undvika. Har man halter som är fem gånger över gränsvärdet så tycker jag att det är anmärkningsvärt, säger Emma Halldin Ankarberg, giftexpert på Livsmedelsverket.

— De doser som finns i dryckerna är inte akut giftiga, så man behöver inte oroa sig för att man har druckit dem. Däremot är arsenik cancerframkallande i ett långsiktigt perspektiv, därför ska man försöka få i sig så lite arsenik som möjligt under hela livstiden, fortsatte hon.

Arseniken ska ha hamnat i ”ett antal” sändningar av energidrycken och enligt Coca Cola har de redan sålts och konsumerats i Sverige, och finns inte längre kvar ute i handeln.

Coca Cola har enligt Sveriges Radio inte velat ställa upp på någon intervju men de ska ha skickat ett mailsvar till Ekot. I mailet skriver Coca Colas informationsdirektör, Peter Bodor, att företaget nu utreder hur stora mängder av kontaminerad dryck som funnits i svenska butiker.

Källa:
Höga halter arsenik i energidrycken Monster

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments