Cirkus regeringsbildning fortsätter — nästa omröstning 16 januari

INRIKES. Eftersom Stefan Löfven i fredags återigen röstades ned som statsminister får Sverige vänta en månad till innan en ny statsministerkandidat prövas.

Den tredje statsministeromröstningen kommer att ske den 16 januari.

Riksdagens talman Andreas Norlén gör bedömningen att en omröstning tyvärr inte kan ske innan jul.

I fredags röstade riksdagen nej till förslaget att välja Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till statsminister, för andra gången.

Riksdagen har tidigare även sagt nej till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och därmed återstår två statsministeromröstningar innan talmannen måste utlysa extra val.

Talmannen vill inför den tredje omröstningen ”helst se att den sker med en kandidat som faktiskt har chans att bli vald”.

Andreas Norlén säger vidare att han helst skulle vilja se att regeringsfrågan blir löst innan jul då det efter snart tre månaders förhandlingar är ”hög tid att Sverige får en regering”.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Lövfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ska enligt Norlén rapportera till honom en gång per vecka under jul- och nyårsveckorna för att försäkra Andreas Norlén om att processen rör sig framåt.

Måndagen den 14 januari lägger talmannen fram ett förslag för nästa statsminister, som riksdagen kommer att rösta om två dagar senare. Den eventuellt fjärde – och sista – omröstningen kommer ske en vecka senare, den 23 januari.

Om ingen statsminister då är vald kommer ett extra val att hållas, senast söndagen 21 april.

Källa:
Talmannen: Nästa omröstning sker 16 januari

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan

Jag står fast vid min teori att (((makten))) drar på detta så länge som möjligt i syfte att få igenom de viktigaste frågorna i sin agenda i rikstan, plus att man vill visa bananerna att man vänder på varenda sten (bokstavligen) i jakt på stadsminister.
Sedan kan man utlösa extraval, ty då spelar det ingen roll vem som styr, ingen kommer återkalla tidigare beslut.