Dagens datum 20 maj: Denna dag 1983 genomförde ANC en massaker i Pretoria, Sydafrika. Hundratals civila drabbades, även svarta.

church_str_bomb

Fredskämpe, politisk fånge och människorättsaktivist? Eller en dömd terrorist och konspiratör som sjöng kampsånger om att döda vita? Åsikterna går isär om ANC:s bortgångne ledare Nelson Mandela.

Klart är i alla fall att den faktiska anledningen att Mandela satt fängslad på Robben Island var att han bedrev väpnad kamp och hade utfört flera fall av sabotage mot statliga mål. När Mandela och hans medkonspiratörer greps hade man tillgång till bland annat 210 000 handgranater och 48 000 sovjetiska truppminor. Nelson Mandela var ledare och grundare av Umkhonto we Sizwe, ANC:s väpnade gren.

Det var ANC:s väpnade gren som genomförde Church Street-massakern den 20 maj 1983. Detta skedde under en tid då Mandela satt fängslad och hans förtrogna förde ANC:s verksamhet vidare.

Denna fredag klockan 16:30, mitt i rusningen när folk var på väg hem inför helgen, detonerade en bil med 40 kilo sprängämnen utanför flervåningsbyggnaden Nedbank Square building på Church Street i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Målet var högkvarteret för South African Air Force (SAAF) som också fanns i byggnaden.

churchstbomb-1

Bomben kom dock att drabba massvis med civila då glas och metall slungades upp i luften och fönster och butiksskyltar blåstes ut och sköt som projektiler mot förbipasserande. 19 personer dog i attacken och 217 skadades, många av dessa skadade fick ben och kroppar sönderslitna. Minst 20 ambulanser ryckte ut.

churchstbomb-3

En polischef, Mike Gedenhuys, kommenterade att ”många av offren är så svårt lemlästade att de ännu inte kunnat identifieras”. Ministern för lag och ordning, Louis le Grange, var också snabbt på plats och kunde konstatera: ”De flesta av offren var civila men några var flygvapenpersonal i uniform, svarta och vita. Ganska många av dem som dödades var svarta.”

kerkstraatbom05

ANC:s representanter tog inte avstånd från massakern. Oliver Tambo, ANC:s ställföreträdande president under tiden som Mandela satt fängslad, betraktade flervåningsbyggnaden som ett legitimt mål men att han inte hade något med den att göra. Sannings- och försoningskommissionen från 1997-1998 kom emellertid fram till att ANC under Tambos ledning satt upp särskilda operationsenheter för just denna typ av attacker och att det var Tambo som slutligen godkände bombningen vid Church Street.

Oliver Tambo och Nelson Mandela.

Oliver Tambo och Nelson Mandela.

Den som ledde dessa enheter var Aboobaker Ismail som inför samma kommission erkände att det var han som planerat Church Street-bombningen. Han medgav dessutom att det var ANC:s policy att genomföra dessa attacker även när det fanns risk för civila dödsoffer: ”Vi inriktade oss inte på civila. Men ANC:s policy vid den tiden var att vi inte för ett fåtal civila liv kunde hindras från att slå till mot statens makt, Apartheidstaten.”

Somliga menar att Mandela inifrån fängelset både hade vetskap om och var den som godkände Church Street-bombningen, medan andra hävdar motsatsen. Klart är dock att den som anses ha haft sista ordet i bombningen, Oliver Tambo, behöll en hög position inom ANC när Mandela kom ut från fängelset 1989. Tambo blev då ANC:s ordförande medan Mandela tog över presidentskapet.

Det socialdemokratiska partiet ANC har idag fortfarande makten i Sydafrika.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-05-20.


  • Publicerad:
    2017-05-20 00:20