Chocken under Vera Oredssons rättegång: Ingen har sett någon olaglig hälsning

ÅSIKTSBROTT. Under tisdagen hölls rättegången mot Nordiska motståndsrörelsen hedersmedlem Vera Oredsson som oskyldigt anklagats för att ha gjort en så kallad Hitlerhälsning under första maj i Borlänge 2016.

Bilden som påstås visa Vera Oredsson göra en olaglig hälsning.

Under tisdagen hölls rättegången mot Vera Oredsson, snart 90 år gammal, i Falu tingsrätt där hon åtalades för hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en bild från Nordiska motståndsrörelsens lyckade demonstration i Borlänge 2016, där Oredsson syns vinka till meningsmotståndare. Åklagaren i fallet, Johan Knies, hävdar dock att det var en så kallad Hitlerhälsning Oredsson genomförde och att hon därmed har begått ett åsiktsbrott.

Det blev dock inte lätt för åklagaren att bevisa sitt påstående under rättegången. Bland annat kallades en kvinnlig polis som vittne till förmån för åklagarsidan, men i själva verket var poliskvinnans vittnesmål snarare till försvarets fördel. Dels för att det visade sig att poliskvinnan inte ens hade varit på plats i Borlänge där demonstrationen hölls, eftersom hennes uppgift för dagen var att arbeta som utredare på stationen. Men också då hon kunde vittna om att en poliskollega, som faktiskt hade varit på plats, hade rapporterat till henne att allt hade gått lugnt till och att ingen anmälan fanns att göra. Poliskvinnan ställde sig även oförstående till varför hon hade blivit kallad att vittna om en händelse som man påstår har skett på en plats där hon inte ens hade befunnit sig.

Sedan kallade åklagarsidan Fredrik Almroth, fotografen som hade fotat den aktuella ”hälsnings-bilden”. Almroth, som berättade att han ”ingår i en grupp som granskar olika partier” – den ”antirasistiska” gruppen ”Inte rasist, men…” – fick erkänna att han inte såg Vera utföra själva ”gesten”. Istället berättade han att det var först någon dag efter demonstrationen som han hade upptäckt bilden och att han då ska han ha blivit fundersam på huruvida Veras vinkning var olaglig eller inte. Han ska då ha rådfrågat en vän som sedermera ska ha sagt att det såg ut som ”Hitlerhälsning”, vilket resulterade i att en anmälan mot Oredsson gjordes.

Inför rättegången har gruppen som legat bakom en massanmälningskampanj mot Oredsson skrutit om att flera personer ska ha sett henne utföra den illegala armrörelsen. Det kanske mest spektakulära som framkom under dagen var alltså att åklagaren, trots detta, inte hade lyckats förmå någon av dessa att under ed bekräfta en sådan observation.

Därefter tog också åklagarens ”bevisning” stopp och det som fanns kvar var således endast hans ”tolkning” av hur armen ska ha rört sig före och efter ögonblicket då bilden togs.

Vera Oredssons advokat Henrik Mansfeld hade dock flera ess i rockärmen och briljerade i sitt försvar av sin klient. Bland annat hade han, till skillnad från åklagaren, lyckats tillkalla två vittnen som de facto var på plats i Borlänge och som även syns stå bredvid Oredsson på bilden. Dessa vittnen kunde under ed intyga att någon Hitlerhälsning aldrig hade ägt rum samt sakligt förklara hela händelseförloppet.

De två vittnesmålen bekräftade Oredssons egen beskrivning av händelseförloppet och den åtalade fick även förklara att hon aldrig skulle göra en sådan hälsning mot meningsmotståndare. Detta då hon ser hälsningen som ärofylld och inte något som ska användas hur som helst.

Åklagarsidans slutplädering var innehållslös och den ”bevisning” som han åberopade i sitt tal var som bäst oerhört tunn. Sammanfattnings bör inte det som åklagaren framförde leda till en fällande dom, om man utgår ifrån att det finns någon slags rättssäkerhet kvar i Sverige.

En mer utförlig artikel från rättegångsdagen likväl som ett filmreportage kommer att publiceras under onsdagen på Nordfront.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
19 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan

Vera är värd en rejäl blomsterbukett.
Shekelssystemet och dess rättsröta skall haverera.
Sanningen vinner som alltid!

Anders
Nybörjare
Anders
2 år sedan
Reply to  Rokviken

Om sanningen alltid vinner? Jag satt i kväll och studerade hur många tyskar som fick sätta livet till i WW2 med efterspel. Beklämmande statistik. När man läser om det vet vi att sanningen INTE vann den gången. Men nu är en annan tid och vi kämpar för och tror på att sanningen till slut ska segra. Men det är lång väg dit med enormt mycket kamp som också alltid inkluderar förluster men som denna gång skall och måste leda till seger för vårt folk till slut. HMF-LAGEN är en pervers och rättsvidrig JUDE-produkt som skall bort från rättssystemet. Låt oss… Läs mer »

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Anders

Kanske jag är naiv i mitt sätt att se på saken när det gäller sanningen. Jag hoppas dock i förlängningen. Du som vet förmedlar dina kunskaper. Vi hjälps åt:) Det sista stycke i din kommentar håller jag med till fullo.

Anders Jonsson
Nybörjare
Anders Jonsson
2 år sedan
Reply to  Rokviken

Min kommentar till dig var ingen negativ kritik av det du skrev. Tvärtom. Jag ville bara lyfta det faktumet att om sanningen alltid skulle segra i denna värld då skulle JUDE-makten för länge sedan vara ett minne blott. Vi vet att det inte är så, men det är bara att kämpa på, och vi vet att bland annat pga Nordiska motståndsrörelsen framväxt och framgångar är situationen i dag mycket mer positiv jämfört med någon gång tidigare efter 1945. Den stora tragedin med WW2 var att JUDEN lurade vita män att bekriga och döda andra vita folk i JUDENS tjänst. Jag… Läs mer »

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Anders Jonsson

Anders, håller med dig fullständigt:)

Nathalie
Nybörjare
Nathalie
2 år sedan

Om Vera döms för detta är det ännu ett bevis på hur sjukligt korrupt vår svenska ”rättsstat” faktiskt är. Jag är också förbannad över hur de kan rättfärdiga att jaga en äldre dam för påhittade bagateller på det där viset. Särskilt med tanke på hur extremt dålig statistiken ser ut kring ouppklarade våldsbrott. Illegalt patrask sprider skräck på gatorna i hela Sverige och polisen prioriterar en ”hitlerhälsning” som påstås ha skett för två år sedan under en laglig demonstration. Skamligt, är allt jag har att säga om saken. Vera förtjänar all heder och respekt för den glöd och det engagemang… Läs mer »

Rokviken
Nybörjare
Rokviken
2 år sedan
Reply to  Nathalie

Bidrar gärna till böterna.

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan

Fy faaaaaan, vad detta är sjukt! En snart 90-årig kvinna ställs inför rätta för att ha hälsat, medan rasfrämlingar löper fritt i vårt land och förstör, våldtar och mördar!

Harald Bafast
Nybörjare
Harald Bafast
2 år sedan
Reply to  Karl

Jag tolkar det helt enkelt som att det ena är önskvärt och det andra är det inte. Man ska ju som bekant inte krångla till det i onödan – se saker för vad de faktiskt är och inte vad de påstås vara

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Då är det bara att hoppas att (((dumstolen))) inte ”sätter händelsen i sin kontext”, som när Simon Lindberg dömdes för samma ”brott”:

Vera Oredsson är ”nazist” och därmed är ALLT hon gör och tänker ren nerkokt ondska, bevis är egentligen överflödiga.

Joss
Nybörjare
Joss
2 år sedan

Rättegången blir ytterligare en triumf för Motståndsrörelsen.

Jag läste en gång ”Handbok i civil olydnad” skriven av en vänsteraktivist veteran. Den hade många intressanta poänger. Bland annat för den fram hur viktiga propagandaorgan rättegångar kan vara.
https://ickevald.net/perherngren/handbokicivilolydnad

Christian Hamilton
Nybörjare
Christian Hamilton
2 år sedan

Vera är en synnerligen klok och eftertänksam dam som aldrig skulle drömma om att göra något som skulle få negativa konsekvenser för rörelsen eller gå emot regler som våra ledare fastslagit. Ingen kan heller hetsa upp Vera att göra något oöverlagt. Som Vera själv sagt så skulle hon aldrig göra en vördnadsfull hälsning till skitpöbeln.

Skithögarna som anmält Vera skulle må bäst om de drog sig tillbaka och intog sina mediciner, lagliga eller olagliga, vad vet jag. För allas och deras eget bästa borde skithögarna återgå till det dvalaliknande tillstånd de plötsligt vaknade upp från.

André Devecseri
Nybörjare
André Devecseri
2 år sedan

Vi fälldes under exakt liknande omständigheter i Finland, så förväntar mig tyvärr inte ett jävla dyft i judestaten Sverige.

Hur som helst: stå på dig Vera!

Joss
Nybörjare
Joss
2 år sedan

Att bli fälld när man har rätt är ett propagandavapen.

Rebecca
Nybörjare
Rebecca
2 år sedan

Vera är en tuff och stark kvinna och den där rättegången är en väldigt onödig process. Detta hade jag tyckt även om hon HADE gjort en segerhälsning, vilket man dock tydligt kan se att hon inte gjorde. Jag var inte ens på plats, men det syns tydligt att det inte är en sådan hälsning. Precis som bilden från Almedalen där man ser två kamrater vinka åt en bil; där hävdade någon också att det var en HITLERHÄLSNING man gjorde. Skrattretande. Vet de inte hur en sådan hälsning ser ut?

Ingemar
Nybörjare
Ingemar
2 år sedan

Vi vet också alla att den nu förbjudna segerhälsningen inte är en agressiv attack mot våra fiender utan en glädjeyttring inför bättre tider. Kämpa Vera och HELL SEGER ☀️

Anders
Nybörjare
Anders
2 år sedan

VARNING! Nu finns det 2 olika personer som kommenterar på Nordfront med signaturen Anders.

Den person jag svarar på nu och som kritiserar artikeln är en annan Anders.

Jag som skriver detta heter Anders Jonsson och är medlem i Näste 1. Kampgrupp 108.

Anders Jonsson
Nybörjare
Anders Jonsson
2 år sedan
Reply to  Anders

Nu har jag ändrat vad jag offentligt heter på VK-Nordfront till både för- och efternamn:

Anders Jonsson

Klaus
Nybörjare
Klaus
2 år sedan

USAs Donald Trump hälsade flera gånger på samma sätt.
Googla ”donald trump’s nazi salute”. Helt lagligt, men judiskt kommunistiskt idiotiskt att kalla hälsningen ”nazi”.