Centrum mot rasism försnillar skattemedel

Tidigare har Nationellt Motstånd uppmärksammat hur en av Centrum mot rasisms (CMR) styrelsemedlemmar anklagats för sexuella trakasserier. Nu är de åter i blåsvädret. Denna gång handlar det om hur de förvaltat sina ekonomiska resurser, det vill säga skattepengar. CMR är en statlig finansierad paraplyorganisation som startades för två år sedan av regeringen för att bekämpa ”rasism”.

Enligt Svenska dagbladet har CMR genomfört påkostade renoveringar av sina lokaler i sitt kansli i Stockholm förra året. Närmare 330 000 kr har lagts ut på att renovera lokalen och köpa möbler. Detta år planeras ytterligare renoveringar för ca 140 000 kr. Enligt flera personer som nu lämnat CMR blev det dyrt förra året då Amina Ek, som är kanslichef, köpte dyra möbler eftersom de gamla enligt henne var ”opraktiska”. Det handlar om att ha funktionella lokaler enligt Ek, kosta vad det kosta vill.

Det är inte bara dessa renoveringar som skjuter i höjden med kostnaderna. Förra året slösade styrelsen och kanslipersonalen 600 000 kr på övernattningar på hotell, mat och vin. Bara maten och hotellbesöken gick på över 300 000 kr. Trots att CMR förfogar över en stor och nyrenoverad möteslokal väljer de att gå på dyra hotell och konferensanläggningar för att ha sammanträden. CMR står för alla kostnader under sådana sammanträffanden. När möten hålls i Stockholm har ledamöter som är bosatta i staden också inkvarterats på hotell. När en av medlemmarna försökte påpeka hur onödigt det var att de som var boende i staden också skulle bo på hotell så viftades det bara bort.

Förutom detta slöseri med pengar har kanslichefen Amina Ek en handkassa på 10 000 kr som hon får använda som hon vill. Skulle inte pengarna räcka till så är det kassörens uppgift att förse henne med mer pengar. En tidigare ledamot har vid tre tillfällen krävt att få redovisat vart pengarna gått, något som inte var möjligt att få. Andra ekonomiska utgifter CMR haft är bl.a. sponsring av Solna Vikings basketlag med 150 000 kr. Anledningen till det skall enligt Raili Borg vara styrelseledamoten Lamine Diengs personliga kopplingar till basketlaget.

Kritiken blir allt mer starkare mot CMR på grund av dess brist på kontroll av sin ekonomi och de skandaler som omgärdat organisationen med bl.a. sexuella trakasserier inom styrelsen och fiaskon som kampanjen mot glassmärket Nogger Black. Anima Ek slår dock tillbaka mot kritiken:
– Vi har satt oss på kartan som en viktig aktör att räkna med och vi omnämns i internationella rapporter. Jag jobbar extremt mycket, minst sex dagar i veckan, och vi är utsatta för onda krafter som vill att organisationen ska haverera.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om