Centerpartistisk EU-parlamentariker: ”Orbán försöker använda coronakrisen till att förstöra demokratin”

UTRIKES. En centerpartistisk EU-parlamentariker anklagar Viktor Orbán för att vilja införa diktatur i Ungern genom ett nytt lagförslag, som av Orban motiveras med kampen mot coronapandemin.

Ungerns premiärminister Victor Orbán vill med ett lagförslag göra det möjligt för regeringen att vidta kraftfulla åtgärder mot coronapandemin.

Den kvinnliga journalisten Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker för Centerpartiet, anklagar i en debattartikel i Göteborgsposten Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att försöka införa ett auktoritärt styre som påminner om en diktatur genom ett nytt lagförslag till parlamentet.

Efter en kort redogörelse för hur kampen mot coronapandemin bedrivs i olika europeiska länder samt i USA, anklagar Al-Sahlani Ungern och dess regering för att helt underlåta att bekämpa pandemin för att istället ”jobba för att försvaga den redan hårt tärda demokratin”.

Hon skriver i debattartikeln:

Landets populistiska premiärminister Viktor Orban har genom en föreslagen lagändring tagit tillfället i akt att ge sig själv mer makt och parlamentet mindre, med förevändningen att det krävs mot smittspridningen … Orban [väljer] att ta tillfället i akt och göra staten mer auktoritär.

Al-Sahlani antyder således att lagändringen inte föreslås i syfte att förstärka landets insats i kampen mot pandemin genom att möjliggöra kraftfulla nödbefogenheter för regeringen, utan att det görs i syfte att skapa en diktatur.

En annan del av debattörens kritik mot lagförslaget gäller att det i en demokrati måste ”finnas ett fungerande ansvarsutkrävande”, utan att hon gör någon jämförelse med i vilken mån politiker och tjänstemän avkrävs ansvar i ett en liberal demokrati som Sverige.

I en sammanfattning av sin kritik mot Orbans lagförslag betonar Al-Sahlani att det dels ger presidenten möjlighet att  ”ensam kunna styra landet utan parlamentarisk kontroll under obestämd tid”, dels att det kriminaliserar ”spridandet av så kallade falska nyheter”.

Den centerpartistiska debattören avslutar med att uppmana EU att agera mot Ungern genom att hota med indragning av ekonomiska stöd.

Källa:
Låt inte Ungern använda coronakrisen för att slå sönder demokratin

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Klaus
Nybörjare
Klaus
4 månader sedan

Orbans anti-globalistisk regering stängde Ungerns gränser mot utbytesfolk. Det är bra för Ungrare och hela Europa, men dåligt för invasiva parasiter och virus. De marxistiska mångkulturregeringarna är däremot inkompetenta och odemokratiska Talmud-perversa förrädare som förstöra europeiska samhällen.

Harald
Nybörjare
Harald
4 månader sedan

Alla regeringar använder coronakrisen som förevändning för att förstöra demokratin. Folkhälsomyndigheten och media ljuger om coronans farlighet. Dom rapporterar om döda i Corona men det enda dom kan veta är på sin höjd om döda hade Corona när dom dog. Inte att dom dog på grund av Corona. Som med andra virus har dom flesta av dom dött med Coronan men Inte av den. Och det stänger dom samhället för. Till Finspång Och Dingle med allihop

Harald
Nybörjare
Harald
4 månader sedan
Reply to  Harald

Fan jävla Löfvenhelvete som förstör hela nationalekonomin som orsakar den största arbetslösheten och konkursvågen och fattigdomen på minst 20 år. För ett virus. Och så läste jag att sossarna har fått ökat stöd på sistone. Folk är ju helt dumma i huvet. Förbannade socialdemokrati.

Sigfrid
Nybörjare
Sigfrid
4 månader sedan

I Sverige har vi redan infört diktatur och där är centern med och bestämmer så jag förstår inte varför centerpartisten blir upprörd.