Centerpartiet planerar för välfärdsransonering

Makthavarna av idag vill inte gärna erkänna att det finns några problem i dagens Sverige. Men då och då kommer det i alla fall uttalanden som indirekt avslöjar att dagens ordning inte kommer vara för evigt.

Ett sådant är Hans Dahlgrens debattartikel i Bonniertidningen DN. Dahlgren, som är fd socialdemokrat men numera centerpartist och ordförande i Centerpartiets välfärdspolitiska grupp, skriver om hur den svenska välfärden av idag kommer att försvinna om Centerpartiet får bestämma. Efter att ha rabblat upp lite fina floskler som ska garantera att hans intentioner framstår som goda, fortsätter och avslutar Dahlgren sin debattartikel så här:

”Min bedömning är dock att även någon form av ransonering kommer att vara nödvändig givet att möjligheten att höja skatter är begränsad.

Det finns olika metoder att ransonera välfärd. Den metod som använts i sjukvården är köer. […] En annan metod är att låta avgifterna få större genomslag inom sjukvården, utbildningssystemet och i socialförsäkringarna. En tredje metod är att införa behovsprövning av olika typer av bidrag. En fjärde metod är att styra genom centralt fattade beslut, det vill säga sänka ersättningar eller prioritera hårdare i olika rättigheter i välfärden.

Det sannolika är att vi kommer att behöva se en kombination av de fyra. Vi kommer därför i Centerpartiets välfärdspolitiska utvecklingsarbete att se över frågan om välfärdens finansiering och dess konsekvenser brett. Ambitionen är att till valet 2014 som första parti i riksdagen komma med konkreta förslag på lösningar på hur vi skall klara den gemensamma välfärden och valfriheten utan att dramatiskt höja skatten.”

Den svenska borgerligheten ser alltså sin dröm om ett Sverige utan välfärd komma allt närmare ett förverkligande, vilket man säkert gläds åt även om man inför väljarna vill framställa sig som smått besvikna.

Läs hela debattinlägget här

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

  Subscribe  
Meddela om