Centerpartiet i Norge vill ge gratis körkort till ”flyktingar” för att förhindra ”frånflyttning”

GALENSKAP. Centerpartiet i norska Lærdal vill minska frånflyttning och vill därför ge kommunens ”flyktingar” gratis körkort.

Viktor Yttri (Sp). Foto: Kaia Johnsen Viki / NRK.

Frånflyttningen från landsbygden i Norge har länge varit ett problem, även innan det kom så kallade flyktningar dit. Detta som ett resultat av en destruktiv centraliseringspolitik som pågått i åratal. Centerpartiet i den norska kommunen Lærdal tror dock att de har kommit på en lösning på problemet.

Partiet, som ironiskt nog tidigare gick under namnet Bondepartiet, vänder sig dock inte emot sina (läs tidigare red.anm) kärnväljare, utan snarare till asylsökarna. Genom att locka med gratis körkort hoppas de att dessa stannar kvar i kommunen och att de kanske till och med lyckas ordna sig ett arbete.

— Det är viktigt för intergrationen att vi tar oss råd med detta nu så att flyktingarna blir mer självhjälpliga och kommer ut på arbetsmarknaden, säger SP:s Viktor Yttri.

Asylsökaren Judy Ramo har bott i Lærdal sedan januari och arbetar deltid på Kiwi. Hon har inte körkort och är naturligtvis positiv till förslaget. Att det inte finns en körskola i Lærdal menar hon dock kan bli ett problem.

— Det är väldigt dyrt och det finns heller inte körskolor här i Lærdal, så det är svårt.

Fremskrittspartiet motsätter sig förslaget men bara för att de hävdar att konsekvenserna blir motsatsen till intentionen, att det med körkort blir lättare för invandrarna att flytta ut från kommunen.

— Detta är väldigt konstigt. Jag kan inte se att ett sådant förslag kommer att ge en annan effekt än att det bara blir enklare att flytta från bygden, säger Fremskrittspartiets Jon Engen-Helgheim.

Hur etniska norrmän som bor i Lærdal ställer sig till det folkfientliga förslaget framkommer inte i NRK:s artikel.

Källor:
Vil gje flyktningar førarkort slik at dei ikkje flyttar til storbyen
Senterpartiet i Lærdal vil gi gratis førerkort til «flyktninger» – for å forhindre fraflytting

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
FredrikaKarl-Путин ARokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

FN agendan och migrationsavtalet fortlöper. Skriv på och undergången närmar sig.

Fredrika
Medlem

Agenda 2040 gäller inte bara Irland utan även Noreg. EU eller inte EU kvittar. Noreg styrs direkt från (((FN))) lika mycket som från (((USA of I)))

Karl-Путин A
Medlem

Han har ju till viss del rätt den där SP-tomten. Genom att sätta ”flyktingarna” bakom ratten skapar man jättemycket jobb åt bilplåtslagare och ortopeden på det lokala sjukhuset.

Men det enda hållbara är naturligtvis att man ”övertalar” asylturisterna att åka hem och ger pengarna till norska barnfamiljer istället.

Rokviken
Medlem

Det hållbara system är att utvisa.