Cementbrist kommer tvinga fram byggstopp varnar aktörer inom branschen

EKONOMI. Produktionsstoppet vid cementfabriken i Slite, som står för 75 procent av den svenska produktionen, kommer enligt aktörer inom byggbranschen framtvinga byggstopp i höst.

Produktionsstopp vid cementfabriken i Slite kommer slå hårt mot byggsektorn, varnar branschorganisationen Byggföretagen som är en del av Svenskt näringsliv. Anledningen är att fabriken står för 75 procent av cementproduktionen i Sverige. Cement är en nödvändig beståndsdel av betong.

Efter beslut i Mark- och miljööverdomstolen måste kalkbrytningen i Slite avslutas den 31 oktober. Kalklagren uppskattas därefter ta slut i mitten av november. Branschorganisationen uppger att det kommer bli svårt att ersätta det produktionsbortfallet med import av cement från utlandet, beroende på ren brist, logistikkedjor och tekniska krav. Det kan till och med ta flera år att ersätta produktionen vid cementfabriken i Slite.

För att se hur man kan reda ut situationen begärde Byggföretagen tillsammans med andra aktörer, bland andra Byggnads och Svensk betong, ett möte med näringsminister Ibrahim Baylan för att diskutera hur effekterna av produktionsstoppet kan lindras.

Totalt sägs 175 000 arbetstillfällen kunna vara hotade inom byggsektorn. Eventuella varsel kan komma redan efter sommaren.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments