Carl Bildts fru lämnar Moderaterna — anklagar partiet för ”sovjetiskt mygel”

POLITIK. Moderaterna sysslar med ”sovjetiskt mygel”, menar EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt under en pressträff där hon meddelar sitt avhopp från partiet. ”Moskvafasoner”, instämmer maken Carl Bildt, som är kritisk till att hans hustru petats från Moderaternas kandidatlista till nästa års EU-parlamentsval.

Anna Maria Corazza Bildt under bokmässan i Göteborg 2013. Foto: Mattias Blomgren (CC BY-SA 3.0).

När Moderaterna nyligen spikade sin lista med kandidater till nästa års EU-parlamentsval stod det klart att Anna Maria Corazza Bildt, som är gift med den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt, petas. Detta trots att hon var den moderat som fick överlägset flest kryss under förra EU-parlamentsvalet.

Moderaterna menade att man ville göra en ”nysatsning” och petade samtliga tre sittande EU-parlamentariker från kandidatlistan. För två år sedan avslöjade också Nordfront att Corazza Bildt fanns med på på finansjuden George Soros stiftelse Open Society Foundations lista över lojala EU-parlamentariker. Som sådan har hon lobbat hårt för massinvandring och mångkultur, vilket kan rimma illa med Moderaternas försök att närma sig invandringskritiska väljare.

Både Corazza Bildt och maken Carl Bildt har riktat skarp kritik mot Moderaterna för petningen, och nu meddelar Corazza Bildt att hon lämnar partiet helt och hållet.

— De som ville kasta ut mig har lyckats, säger Corazza Bildt under en pressträff på måndagen.

Corazza Bildt säger vidare att processen påminner om ”sovjetiskt mygel” och att det finns ett mönster av att behandla starka kvinnor illa inom Moderaterna. Carl Bildt har tidigare kallat behandlingen av hustrun inom partiet för ”Moskvafasoner”.

— I vårt parti finns det ett mönster att behandla kvinnor på det här sättet. Vi måste förändra vår kultur inom Moderaterna kring hur vi behandlar starka kvinnor, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Hon vill nu se en utredning inom partiet för att granska hur nomineringsprocessen har gått till.

— De som kommer efter mig ska aldrig behandlas på samma sätt. Det handlar inte om rätt att vara på en lista, det handlar om att behandlas lika, bygga en respektfull kultur, säger Corazza Bildt.

Källor:
Corazza Bildt lämnar partiet: Mygel på ett sovjetiskt sätt
Besked: Corazza Bildt (M) petas från EU-listan

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
CharlieCaesar-AureliusKarl-Путин ASlipsenRokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Huga, vilket ruttet äckel. Så hon kritiserar detta parti, som varit extremt suspekt ända sedan Reinfeldts dagar, först när hon själv petats?

Naturligtvis instämmer också avskummet Bildt. Ett par från helvetet.

Rokviken
Medlem

Hon har lyckats väl med sin image – att likna en rugguggla.

Slipsen
Medlem

Bra men varför bryr hon sig om partiet och att förändra det om hon i protest ska lämna partiet?
Hon skulle kunna göra viss nytta ändå genom att agera ”fågelskrämma” nere i Helsingborg för då skulle ingen som ser henne sätta sin fot i Sverige utan fly hals över huvud söderut.

Rokviken
Medlem

Mycket bra. Får använda bilden av denna fågelskrämma i mitt jordgubbsland.

Karl-Путин A
Medlem

Snacka om dålig förlorare.

Caesar-Aurelius
Medlem

Tomas Tobé ville få med sig en yngre och snyggare brutta än Corazza Bildt att hänga med nere i EU.

Charlie
Medlem

Förmodligen är den en av få som kan nå näsan med tungan.