Dagens datum 21 oktober: Förra året kunde Carin Göring till sist begravas efter att hennes kropp länge varit försvunnen. Men vem var egentligen Carin Göring?

carin-göring

Den svenska officersdottern Carin Fock träffade 1920 en ung tysk stridsflygare och krigshjälte i Sverige. Tillsammans med denne Hermann Göring hamnade Carin i landsflykt i Europa och tvingades i perioder leva såväl farligt som mycket fattigt. Nationalsocialisten Carin stod dock alltid på sin mans sida. Tack vare henne fick Hermann Göring förnyad tro på nationalsocialismens seger och kom ur sitt morfinmissbruk, som var resultatet av en skottskada.

Eric von Rosen.

Eric von Rosen.

Hon föddes i Stockholm den 21 oktober 1888 som Carin Axelina Hulda Fock. Hennes far var en svensk löjtnant av tysk härkomst och hennes mor kom från en irländsk familj. Carin var den fjärde av fem systrar. En av dem, Mary Fock, gifte sig senare med den nationalsocialistiske greven Eric von Rosen. Det var genom honom som Carin Fock kom att träffa Hermann Göring.

I februari 1920 skulle Carins svåger återvända till Stockholm från en expedition till Gran Chaco. Extrema väderförhållanden gjorde hemresan omöjlig. Eric von Rosen kontaktade flygbolaget Svensk Lufttrafik för att beställa en flygtaxi, men tre piloter vägrade åta sig detta självmordsuppdrag. Den fjärde, den unge tyske piloten Hermann Göring, antog utmaningen. Efter en våghalsig flygning, där Göring tappade orienteringen i ovädret, kunde de till sist landa på den frusna sjön utanför Eric von Rosens gods Rockelsta, tio mil utanför Stockholm.

Carin Göring som ung.

Carin Göring som ung.

När paret von Rosen och Hermann Göring satt framför den öppna spisen i Rockelstas dekorerade jaktstuga kommer en ung kvinna nedför trappan, Carin von Kantzow, född Fock. Hon beskrevs av samtiden som ett ”förtjusande väsen” och Hermann Göring föll för henne direkt. Carin själv beskrev senare hur hon denna kväll ”svalde kärleksdrycken”.

Carin var dock redan gift med den, enligt henne själv, tråkige baronen Nils von Kantzow. De hade också ett gemensamt barn, Thomas. Hermann och Carin började ändå brevväxla med varandra och träffades under helger i Stockholm. Carin von Kantzow beslöt sig för att skiljas från sin man för att istället hänge sig åt den omtänksamme och romantiske Hermann Göring.

1922 flyttade Carin med Hermann till München. Samma år hade Hermann Göring träffat Hitler och börjat engagera sig i NSDAP. Hitler höll det året ett eldande tal på Café Neumann som Carin bevistade. Hon anslöt sig till partiet dagen efter. Den 15 april 1923 – vid tidpunkten förde Hermann Göring befäl över SA – stod Hitler i Görings bil och hälsade tusentals SA-kämpar. Efter att ha bevittnat det hela skrev Carin stolt till sin son Thomas von Kantzow om hur ”den älskade”, Hermann, nu var en betydande del av denna utveckling i Tyskland:

Idag anförde den älskade sin armé av sanna unga tyskar framför sin Führer, och jag såg hur hans ansikte sken upp när de passerade. Den älskade har arbetat så hårt med dem, ingjutit så mycket av sin egen tapperhet och sitt hjältedom i dem så att vad som en gång var en pöbel – och jag måste erkänna ett ibland ruffigt och ganska skrämmande sådant – har nu förvandlats till en äkta ljusets armé, ett band av ivriga korstågsfarare som är redo att marschera på sin Führers order för att göra detta olyckliga land fritt än en gång.

Hitler, som skulle komma att bli en regelbunden gäst i paret Görings hem, kom senare uttrycka sig på likande sätt och bekräftade den lyriska Carin von Kantzows reflektioner: ”Jag gillade honom. Jag gjorde honom till chef över SA. Han är den ende av dess chefer som har lett SA grundligt. Jag gav honom ett oordnat slödder och på mycket kort tid hade han organiserat en division av 11 000 män.”

Den 3 januari 1923 gifte sig paret borgerligt i Stockholm för att månaden därefter förrätta äktenskapet i München. Hermann Görings kamrater ur Richthofeneskadern – som han lett under första världskriget – agerade hedersvakter. Carin var klädd i vitt medan brudbuketten var i familjen Focks grön-vita färger.

Paret Göring.

Paret Göring.

Carin Göring drabbades samma år av en allvarlig lunginflammation och tvingades åka till Stockholm där hon blev inlagd. Hon var även född med ett hjärtfel och hennes återkommande behov av akutsjukvård var mycket påfrestande för paret. I ett brev till Carins mor, där han tröstade henne och bad henne ta hand om Carin, skrev han att ”hon betyder allt för mig”.

Den 8-9 november 1923 inträffade ölhallskuppen i München. Carin var nu tillbaka i Tyskland men låg sjuk i sängen. Hermann kysste henne och sa att han kunde bli lite sen. Carin visste inget om vad som höll på att hända. Kuppen misslyckades och Göring träffades av en kula i ljumsken, endast en millimeter från en artär. Kamrater tog med Göring till en läkare i närheten.

Ölhallskuppen där Göring skottskadades.

Ölhallskuppen under vilken Hermann Göring skottskadades.

Den sjuka Carin skyndade sig till den hemliga platsen där hon höll hans hand och började planera en flykt ut ur Tyskland. Hon tog honom med bil till en villa, som tillhörde en kamrat, några mil utanför München. Här planerade man hur Göring skulle smugglas ut ur landet. Efter många turer – innefattande ett gripande vid gränsen, som man senare lyckas fly från – kunde man med hjälp av SA-mannen Franz Thanner, som tryckte gasen i botten vid den österrikiska gränsen, till sist ta sig över till Österrike.

I Innsbruck checkade de in på Hotel Tirol som ägdes av en nationalsocialist och där många av hotellets arbetare också var nationalsocialister. Carin beskrev i ett brev hur mängder av människor samlades utanför hotellet när Göring bars in i ambulansen och ropade ”Heil!” Senare samma kväll arrangerade en samling studenter ett fackeltåg och sjöng utanför hotellets balkong. Efter att kommunister utsatt Carin för stenkastning, vilket orsakade ett brutet ben, flyttade hon dock in på sjukhuset för att vara med Hermann.

På sjukhuset blev Görings tillstånd allt allvarligare. Hans sår öppnades upp och han led av olidliga smärtor. Läkarna tvingades injicera morfin två gånger om dagen men smärtan var fortfarande stor. Carin försökte på alla sätt hålla Hermann på humör.

I ett brev till sin far uttryckte Carin oro över sin man som hamnat i en depression: ”Jag känner knappt igen honom längre. Han yttrar knappt ett ord och är fullständigt deprimerad och miserabel över detta förräderi. Jag trodde aldrig att Hermann skulle kunna bli så nere.” Faktum är att det var Carin som till sist lyckades ge Hermann Göring förnyad tro på nationalsocialismens seger och som såg till att han under en period kom ur sitt morfinmissbruk så att han kunde återvända till partiet.

Hermann Göring.

Hermann Göring.

Efter att paret även levt i landsflykt i Italien, brottats med stora ekonomiska problem samt levt i Sverige där Hermann Göring under en tid arbetade som pilot, utfärdades 1926 allmän amnesti för dem som deltagit i ölhallskuppen. Paret återvände till Tyskland och 1928 blev Göring riksdagsman för NSDAP. Många av parets problem var nu ur världen, men Carin insjuknade flera gånger.

I slutet av september 1931 avled Carins mor plötsligt och Carin återvände till Stockholm för att närvara på begravningen. Nästa natt drabbades hon själv av en hjärtattack och Hermann åkte med ilfart till Sverige. Medan Hermann var med Carin på sjukhuset fick han ett brådskande telegram om att återvända till Tyskland för att inleda viktiga samtal med president Hindenburg. Göring slets mellan kärleken till sin älskade och plikten för folket. Han stannade i fem dagar hos Carin.

När Hermann var utanför rummet viskade Carin till sin son: ”Jag är så trött. Jag vill följa mamma. Hon ropar på mig.” Då berättade Thomas om det telegram som hade skickats från Berlin och när Hermann kom tillbaka till rummet tog hon honom till sig, kysste honom och tillkallade hennes syster Fanny, också i rummet, och sa: ”Hermann har kallats tillbaka till Berlin. Du måste hjälpa honom att packa.”

Det arbete som Göring utförde under de nästkommande dagarna i Tyskland hade mycket stor betydelse för det framtida nationalsocialistiska maktövertagandet, men när han ringde till sjukhuset den 17 oktober berättade sjuksköterskan att Carin Göring hade avlidit på natten.

Det romantiska kärleksparets olika bravader var sedan länge kända tack vare Joseph Goebbels, som valde att lyfta fram detta i propagandan och som gjorde den modiga och uppoffrande Carin Göring till en nordisk ikon. Redan under sin levnadstid hade hon varit något av en nationalsocialismens första dam och var mycket populär inom partiet. När Carins syster Fanny skrev en biografi över henne 1934 blev den en bästsäljare som sålde i 900 000 exemplar – överträffad endast av Mein Kampf.

Carinhall.

Carinhall.

Carin begravdes i sin familjegrav i Stockholm, men efter att Hermann besökt graven 1933 blev graven skändad, sannolikt av kommunister (som alltid visat sig haft en förkärlek till gravskändning). Motivet till att sparka sönder gravblommor och klottra på gravstenen var för att Hermann Göring lagt ner en krans som var format som ett hakkors, en handling som nationalsocialisten Carin Göring definitivt hade uppskattat. Gärningsmännen hade klottrat: ”Vi, några svenskar, känner oss förolämpade av tysken Görings gravskändning. Må hans före detta hustru vila i frid, men förskona oss från tysk propaganda på hennes gravsten.”

Hermann Göring lät istället bygga Carinhall, utanför Berlin, för att ära Carin. Den 19 juni 1934 förflyttades Carins kista från Stockholm, kläddes med en hakkorsfana och transporterades till Carinhall där den installerades dagen efter under en ceremoni där Hitler närvarade personligen. Där vilade Carin Göring i 11 år innan den Röda armén ryckte fram och Hermann Göring beordrade att Carinhall skulle sprängas för att undvika skändning av Carin Görings kropp. De sovjetiska soldaterna plundrade de facto Carinhall och kan även ha skändat själva graven.

Carin Göring anländer till Carinhall och hälsas av Hermann Göring och Adolf Hitler.

Carin Göring anländer till Carinhall och hälsas av Hermann Göring och Adolf Hitler.

Hitler och Göring efter ett besök i graven.

Hitler och Göring efter ett besök i graven.

Långt efter kriget, 1991, återfanns en sönderfallande kista vid ruinerna av Carinhall som fördes till svenska Rättsmedicinalverket för identifiering. Förra året genomfördes en rättsgenetisk undersökning av zinkkistans benrester på Uppsala universitet som visade att den som låg i kistan var Carin Göring. Hon ligger nu begravd i Stockholm.

Rekommenderad läsning:
Göring – A Biography (Av: David Irving)

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-10-21.


  • Publicerad:
    2018-10-21 00:28