Cambridge University försvarar: ”Vita liv spelar ingen roll”

STORBRITANNIEN. Universitetsläraren Priyamveda Gopal tweetade ”Vita liv spelar ingen roll” samt ”Avskaffa vithet!”. Hennes lärosäte kommenterar att ”yttrandefrihet råder” medan kritik mot Gopals uttalanden förklaras vara ”oacceptabel” och ”måste få ett slut”.

Tisdag den 23/6 tweetade Priyamveda Gopal, som undervisar engelska på Churchill College vid Cambridge University:

Jag säger det igen. Vita liv spelar ingen roll. Som vita liv.

Hon tillade sedan:

Avskaffa vithet!

Priyamveda Gopal uppger nu att hon mottagit mer än 50 ”kränkande” e-postmeddelanden och hundratals tweets, några av dem innehållande ”veritabla hot”.

I ett av ”de mest anstötliga meddelandena” skriver en man:

Vi kommer och tar dig, din n***** älskande ****hög!

Så här kommenterar universitetsledningen det som hänt:

Universitetet försvarar rätten hos sina akademiker att uttrycka sina lagliga åsikter, vilka andra kan finna kontroversiella och vi tar avstånd från kränkningar och personangrepp. Dessa angrepp [mot Priyamveda Gopal] är totalt oacceptabla och måste få ett slut.

Universitetslärarens antivita uttalanden utgör alltså endast uttryck för yttrandefrihet som måste tolereras, medan kritik mot hennes uttalanden ses som kränkande angrepp.

I ett samtal med CambrigdeshireLive försvarar den indiska läraren sina tweetar:

— Jag menade att vithet inte ska vara orsaken till att deras liv spelar roll. Liv spelar roll, men inte för att de är vita. Jag skulle säga samma sak om min egen grupp.

– När jag talar om att avskaffa vithet, talar jag om politiskt praktik och ideologier. System av förtryck, de må vara vita eller bruna, borde avskaffas.

– Det handlar om att avskaffa en rashierarki där vita är i toppen.

Priyamveda Gopal förfasar sig vidare över all kritik som hennes uttalanden har utlöst och hon klagar på att hennes senaste 24 timmar varit ”tröttande och skoningslösa”. Så här beskriver hon kritiken:

— Det är som att bli jagad av en våg med kloakvatten. Du inser hur mycket hat som finns därute och hur mycket som behövs göras.

Såväl Gopals tweet som kritiken av den har lett till polisanmälningar. Medan polisen när det gäller tweeten redan beslutat att inte gå vidare med den, undersöker man fortfarande en del av de kommentarer som är kritiska mot den.

En talesperson för polisen kommenterar:

— Efter att ha mottagit åtskilliga klagomål om innehållet i tweeten har polistjänstemän gått igenom den och kommit fram till att ingen kränkning har skett.

— Vi har även mottagit många rapporter om kränkande kommentarer mot tweetens författare.

— Dessas innehåll gås nu igenom av tjänstemän.

En namninsamling med titeln ”Avskeda Cambridgeläraren för rasism” har i skrivande stund fått över 18 000 underskrifter .

Namninsamlingens initiativtagare, Renee Myers, förklarar på sidan:

Att låta Gopal fortsätta undervisa vid Cambrigde vore att sätta ett exempel att detta beteende är acceptabelt inom universitetslärarkåren. Rasism kan inte tolereras.

Många anklagar nu Cambridge University för ”dubbla måttstockar”. För drygt ett år avskedade man nämligen forskaren Noah Carl med hänvisning till att han skulle ha gjort ”rasistiska” och ”högerextrema” uttalanden.

Carls deltagande i en konferens om ”ras och intelligens” samt hans författande av en uppsats med titeln ”Opposition på internet mot invandring från olika nationer korrelerar med statistiken över arresteringar av dessa invandrare” anses ligga till grund för avskedandet.

I universitets motivering till avskedet står att läsa:

Det finns en allvarlig risk att Dr Carls tjänst direkt eller indirekt kan användas till att saluföra åsikter som kan inspirera till rasligt eller religiöst hat.

Mångfald och inkludering är fundamentala värden för vårt College och vi tar avstånd från rasism och religiös intolerans.

Ingenting tyder i nuläget på att Priyaveda Gopal för sina antivita kommentarer kommer att gå ett öde liknade Dr Carls till mötes.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
6 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrika
Fredrika
12 dagar sedan

Det är värre än så med Cambridges rasism. Nu har Gopal befordrats av sin arbetsgivare.

Wäring
Wäring
12 dagar sedan

”Det handlar om att avskaffa en rashierarki där vita är i toppen.” Så vi vita befinner oss alltså på toppen av en maktstruktur? Jo tjenare. Det är för att vita har makten som vita motarbetas överallt, det är för att vita har makten som Gopals kommentar får passera medan kritiken mot den undersöks, det är för att vita har makten som icke-vita flyttas till de vitas länder, pga att vita har makten så finns det lagar riktade mot vita som tystar och fängslar dem, det är för att vita människor befinner sig högst upp i en hierarki och kan utöva… Läs mer »

Sverker
Sverker
12 dagar sedan

Problemet är alltså att vita är i toppen, tycker en som är avundsjuk. Det är väl alltid nån som är på toppen i alla sammanhang. Eller klagar idiotkärringen på att t.ex. svarta är bäst på att springa långt? Jag vet inte om indier är bäst på något alls, men poängen är att nån är alltid bäst. Denna indiska idioten är t.ex. bäst på att vara idiot.

Erik
Erik
11 dagar sedan

”— Det är som att bli jagad av en våg med kloakvatten”

*host host* floden Ganjes *host host*

Klaus
Klaus
11 dagar sedan

Det är endast bruna och svarta som regerar över 1,2 miljarder bruna och svarta indier i Indien. Det liknar afrikanska länder. I Europa är det de vita som är hemma där och måste regerar och inte Illuminti ihop med marxister, ras- och kulturfrämlingar.Vi européer måste bli rasister för att återfå makten, gnna vår ras och vår kultur.

Victor
Victor
11 dagar sedan

Vilket önsketänk att något skulle rubba den vita rasen.