C More: Sportredaktionen ska HBTQ-certifieras

HOMOLOBBYN. Medieföretaget C More låter nu sin sportredaktion utbildas till att HBTQ-certifierade, detta för att bidra till att ingen inom idrotten ska” exkluderas” samt med en förhoppning om att fler ska ”våga komma ut”.

C More har tagit beslutet att det är dags att HBTQ-certifiera sin sportredaktion, där samtliga medarbetare nu kommer att ”utbildas” inom homopropaganda hos RFSL. De har också en förhoppning om att detta möjligtvis kan hjälpa fler, främst manliga fotbolls- och hockeyspelare, ”att våga komma ut”.

Inom sportvärlden har även HBTQ-agendan spridit sig, där den allsvenska fotbollsklubben Östersund har HBTQ-certifierats. Likaså har det Svenska Amerikansk Fotbollförbundet gått igenom certifieringen hos RFSL.

Programledaren Anna Brolin har precis avslutat sitt första kurstillfälle.

— Det känns väldigt viktigt att man samlas hela redaktionen och lyfter upp de här ämnena. För mig är det här självklarheter, verkligen, men det känns superviktigt att diskutera alla tillsammans för att öka medvetenheten, säger hon och fortsätter:

— Om vi kan öka medvetenheten så att det ligger mer ”top of mind” på våra medarbetare så kanske man inte riskerar en viss jargong och språklig exkludering i våra sändningar.

Hockeyexperten Sanny Lindström ska inleda utbildningen om ett par veckor. Han tycker att jargongen inom sportvärlden behöver lyftas och pratas om.

— Tittar man på till exempel hockey och fotboll så är det inte många som är öppet homosexuella bland herrarna. Det är som att man tror att kulturen inte skulle tillåta det, även om jag tror att många skulle hylla om någon klev fram. Det är klart att det finns homosexuella spelare, men det är kanske inte riktigt någon som vågar ta steget fullt ut. Och det är ändå 2017, det är rätt konstigt egentligen, säger Lindström.

Anna Brolin instämmer.

— Samtidigt på damsidan känns det inte alls så på flera sätt. Där har vi ju flera som verkligen står upp och frontar hbtq-rörelsen – där, när det gäller just lagidrott, tror jag herrarna kan lära av damerna, säger hon.

Källa:
C More ska hbtq-certifieras

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments