Brottmålen har ökat med 25 procent under fem år

INRIKES. Antalet brottmål i landets 48 tingsrätter ökar. Förra året inkom drygt 100 000 brottmål vilket är en ökning med 25 procent på fem år. Ökningen ska bero på ”senaste årens satsning på polis och åklagare”.

Antalet brottmål har ökat 25 procent på fem år – påstås bero på ”senaste årens satsning på polis och åklagare”. Genrebild. Foto: Piqsels (Public Domain).

Antalet brottmål i landets 48 tingsrätter har ökat med 25 procent på fem år.

Totalt handlade det förra året om mer en kvarts miljon åtal som inkom till landets 48 tingsrätter. Av dessa var den största parten 104 000 brottmål, följt av knappt 26 000 tvistemål.

— Om inte domstolarna kan tillskjutas mer resurser finns det en uppenbar risk att det blir längre handläggningstider. Och det kommer typiskt sett drabba så kallad vardagsbrottslighet, kommenterar Domstolsverkets generaldirektör, Martin Holmgren.

Den stora ökningen av brottmål påstås höra samman med ”senaste årens satsning på polis och åklagare” och enligt Holmgren syns nu detta i statistiken:

— Vi ser att det kommer in fler mål kring trafikbrottslighet och narkotikabrottslighet. Vi ser också att det kommer in stora och mer komplicerade mål om ekonomisk brottslighet med många åtalade, berättar han.

Källa:
Antalet brottmål ökar i landets tingsrätter

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments