Brittiska tidningen Guardian hettar upp språkbruket i klimatdebatten

MEDIA. Brittiska The Guardian har uppdaterat sin språkbruksguide för att tydligare visa sin ställning i klimatdebatten.

När brittiska The Guardian framledes skriver artiklar om klimatdebatten kommer man att använda mer drastiska ord för att understryka sin hållning i frågan.

Istället för att skriva ”klimatförändring” kommer man att skriva ”klimatkris”. ”Global uppvärmning” benämns numera ”global upphettning” och människor som ifrågasätter vissa vetenskapliga undersökningar och som tidigare kallades ”klimatskeptiker” ska från och med nu kallas ”klimatvetenskapsförnekare”.

— Vill vill tydliggöra att vi är vetenskapligt noggranna samtidigt som vi tydligt vill kommunicera denna mycket viktiga fråga med våra läsare, säger chefredaktör Katharine Viner.

— Ordet ”klimatförändring” låter till exempel ganska passivt och snällt när det som vetenskapsmän talar om är en katastrof för mänskligheten. Klimatvetenskapsmän och organisationer från FN till metrologiska institutet ändrar sin terminologi och använder nu starkare språk för att beskriva den situation vi befinner oss i, fortsätter Viner.

The Guardian har också lagt till uppgifter om uppmätta koldioxidnivåer i sina väderleksrapporter.

— Nivåerna av koldioxid i atmosfären har stigit så dramatiskt. Att inkludera värdena för koldioxid i våra dagliga väderleksrapporter är en symbol för vad människans aktiviteter gör mot vårt klimat, har Viner tidigare sagt.

— Människor måste påminnas om att klimatkrisen inte längre är ett framtida problem – vi måste hantera det nu, och varje dag spelar roll, säger Katharine Viner.

Källa:
Why the Guardian is changing the language it uses about the environment

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SverkerCaesar-AureliusKlausPåläst Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Påläst
Medlem

Jag kom nu på ett nytt ord: ”judiskmaktförnekare”.

Klaus
Medlem

Rothschilds The Guardian ska distrahera från Talmud-Kalergi-folkmordpolitiken, från raskriget och invandringskatastrofen.
Isen drar sig tillbaka sedan årtusende och det har ingenting att göra med kolkraftverk och fossila bränslen. Det har att göra med solaktiviteten och jordens rörelser och axelriktning.

Caesar-Aurelius
Medlem

Chefredaktör Katharine Viner är en självhatande judinna. Men att hon är judinna, det insåg väl alla ändå?

comment image

Sverker
Medlem

Klassiskt judiskt förvrängande och psykkrigsstil av språket.
Jag själv förnekar inte att ”förintelsen” ägde rum. jag BEKRÄFTAR att den INTE ägde rum, och det kommer jag att svara om nån idiot frågar mig!