Brittiska staten tar i hemlighet skattepengar för att stimulera vapenexport

VAPEN. En enda rad i senaste regeringsbudgeten avslöjar vapenexportfonden.

Brittisk drönare ägd av Indien. (CC0)

Storbritanniens regering inrättar en ny fond på en miljard pund (motsvarande drygt 12 miljarder kronor) för att stödja utländska köpare av brittiskt försvars- och säkerhetsmateriel, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Enligt samma tidning har inga politiker debatterat saken offentligt, eller meddelat medborgarna om beslutet, som bara nämns på en enda rad i den senaste budgeten. Pengarna tas från brittiska skattebetalare.

Fredsorganisationen Campaign Against Arms Trade (CAAT) protesterar mot att brittiska skattemedel ska användas för att stödja utländska vapenköp.

— Till och med i kristider visar regeringen att den inte skyr några medel för att sälja så många vapen som möjligt. Vapenaffärerna som kommer att stöttas av de här pengarna kan användas för att möjliggöra grymheter och övergrepp i många år. Regeringen borde begränsa och kontrollera vapenförsäljningen, inte använda offentliga medel och göra vad de kan för att marknadsföra dem, säger Andrew Smith från till CAAT till The Guardian.

Enligt The Guardian är Storbritannien världens näst största vapenexportör. Landets export av försvarsmateriel uppgick under 2018 till motsvarande 172 miljarder kronor.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Klaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Rothschilds UK är ju del av den angloamerikanska krigshetsare- och massmördare-alliansen och igen lös från EU. Den gamla politiken fortsätter.
https://www.cer.eu/publications/archive/policy-brief/2019/arms-warring-over-europes-arms-export-regime