UTRIKES. Brexitavtalet mellan EU och Storbritannien är nu klart, uppger flera medier. Därför kommer Storbritannien att lämna unionen med ett färdigt avtal.

Under julafton förhandlades de sista delarna av Brexitavtalet mellan EU och Storbritannien fram, rapporterar SVT. Därmed finns det ett handelsavtal mellan parterna.

Enligt Sveriges Radio Ekot förhandlades framtida fiskerättigheter, ”in i det sista”.

— Vi kan nu lägga Brexit bakom oss, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens, enligt SVT. Hon säger att att förhandlingarna har varit hårda, men att man nu är överens med Storbritannien om en ”rättvis och balanserad uppgörelse”.

Tidigare har von der Leyen sagt att Storbritannien inte kan hindra EU-stater att fiska i vatten som de av hävd har fiskat i under flera århundraden.

— Vi har återtagit kontrollen över våra lagar och vårt öde. Vi kommer vara en självständig stat med full kontroll över våra vatten, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Enligt Sveriges Radio har fiskerättigheterna har varit knäckfrågan i förhandlingarna, vilket också upprepas av många medier.

Detta är dock något missvisande, då fiskerättigheterna endast är en fråga som i stor utsträckning ventilerats i brittiska medier. Johnsons påståenden är direkt lögnaktiga. Brexitavtalet innehåller istället en lång rad frågor av mycket större vikt än fisket, och lika stora delar militära överenskommelser som ekonomiska.

De handlar om global ekonomisk och militär ansvarsfördelning, inte om Storbritanniens självständighet från världen; frågor som den brittiska regeringen inte vill ha diskuterade offentligt, säger Mike Robinson på den brittiska alternativkanalen UK Column, som kan kallas Storbritanniens motsvarighet till svenska SwebbTV.

Alternativkanalen UK Column har i flera år diskuterat Brexit. Klicka på bilden för att komma till Youtube.

I början av december skrev Liz Truss på– som är Storbritanniens utrikesminister i handelsfrågor – ett nytt handelsavtal med Singapore som enligt henne själv leder Storbritannien närmare ett partnerskap i TPP (Trans-Pacific Partnership).

Eftersom USA:s president Donald Trump ville öka USA:s nationella kontroll över handel, blev det inget avtal mellan USA och EU – det så kallade TTIP-avtalet – enligt den tidsplan som stakats ut. Detta gjorde att även Storbritannien snuvades på ett liberalt handelsavtal som storföretagen vill ha.

Eftersom Storbritannien lämnar de delarna av EU som kan bli föremål för TTIP, vilket i ett slag gör att EU inte längre är världens största marknad – då denna i stor utsträckning bars upp av det brittiska öriket – vänder sig Storbritannien nu istället längre ut i världen, till TPP.

Den tionde december meddelade Truss på Twitter att man med sitt avtal med Singapore nu istället kommer närmare Stilla havs-avtalet.

Detta besked var dock för magstarkt att gå ut med, för sådana planer är inte officiella i den utsträckning att medborgarna ska ta ställning till det. Därför redigerade Liz Tuss snart sin tweet till att inte längre handla om det kontroversiella påståendet.

Beträffande Storbritanniens militära position efter Brexit säger Brian Gerrish och Mike Robinson på UK Column man att landet istället kommer att ha en sammanbindande funktion mellan EU och andra militärmakter, globalt.

Positionen utanför EU gör också att man lättare kan fungera som ”sambandscentral” för militära operationer där flera globala spelare ingår, säger Gerrish och Robinson.

Detta är första gången som EU ingått ett handelsavtal med en stat som lämnar unionen, vilket i sig enligt Sveriges Radio gör det till en ”historisk” dag, enligt vad de kommenterar.

Vad avtalet verkligen innehåller rapporterar Sveriges Radio – likt sin systerorganisation i Storbritannien BBC – dock knapphändigt om.


  • Publicerad:
    2020-12-25 08:58