”Brasiliens Trump” mot presidentposten

UTRIKES. Jair Bolsonaro går mot presidentposten i Brasilien, till vänsterliberalers stora förtvivlan.

Jair Bolsonaro (CC-BY-3.0)

Jair Bolsonaro, i media ibland kallad ”Brasiliens Trump”, blev överlägset största kandidat i presidentvalet som hölls under söndagen. Han fick där 46 procent av rösterna medan tvåan, Fernando Haddad, fick 29 procent. De två kommer att mötas den 28 oktober i en avgörande omgång, där Bolsonaro tros vinna stort. I dagsläget har han 58 procents stöd jämfört med Haddads 42 procent.

Bolsonaro var tidigare officer i armén och har ett långt cv av politiskt inkorrekta uttalanden bakom sig. Han har bland annat sagt att han inte hade kunnat älska en homosexuell son och att svarta ättlingar till slavar i Brasilien inte ens duger till att reproducera.

Hans valmanifest innehåller bland annat mer liberala vapenlagar, hårdare tag mot kriminalitet, motstånd mot homoäktenskap samt avskaffandet av kvotering baserad på rasligt ursprung.

Bolsonaro blev knivhuggen i ryggen av en meningsmotståndare mitt under ett valmöte under förra månaden. Han repade sig sedermera efter attacken och fick dessutom ökat stöd från folket efter dådet.

Källor:
Jair Bolsonaro presidential campaign, 2018

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om