Brasiliens nye president offrar regnskogarna

BRASILIEN. Jair Bolsonaro överför kompetensen för naturskydd till jordbruksdepartementet. Det befaras få långtgående skadliga effekter på miljön.

Jair Messias Bolsonaro. Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil (CC BY 2.0)

Många analytiker trodde att Brasiliens nytillträdda president, sionisten och Israelvännen Jair Bolsonaro skulle tona ned sin retorik om samhällsåtgärder när han väl hade blivit vald, men istället rivstartar han med genomgripande förändringar.

Bara några timmar efter det att Bolsonaro svors in som president utfärdade han en exekutiv order om att överföra regleringen  och skapandet av nya  naturreservat till jordbruksdepartementet, som styrs av mäktiga exploateringsintressen. Det rapporterar The Guardian.

— Skogsavverkningen och våldet mot ursprungsbefolkningen kommer att öka, säger Dinaman Tuxá som är chefssamordnare för Apib, ett organ för Brasiliens ursprungsbefolkningar.

— Ursprungsfolken försvarar och skyddar miljön, säger Tuxá.

Bolsonaros beslut innebär att regeringen och starka globala ekonomiska intressenter lättare kan förbigå lokala behov. Tidigare kontrollerades gränserna för naturreservat av ursprungsbefolkningsmyndigheten Funai. Kompetensen från den myndigheten flyttas nu till en ny myndighet, ledd av en evangelisk pastor, som ska hantera kvinnors, familjers och mänskliga rättigheter.

Värt att notera är att detta sker samtidigt som den evangeliska rörelsen, lagom till att Bolosnaro tillträdde, gav ut ett frimärke för att hedra Israel och dess premiärminister Benjamin Netanyahu. Han är den förste israeliske premiärminister att besöka Brasilien, och det skedde samtidigt som både Bolsonaro svors in och den nya människorättsmyndigheten inrättades under evangelisternas ministerstyre, dagarna innan årsskiftet.

På Twitter försvarar Bolsonaros den nya maktfördelningen med siffror som inte har med miljöaspekter att göra. Han skriver:

Mer är 15 procent av landets territorium är markerat som ursprungsterritorier och quilombos [en sorts reservatbosättningar]. Mindre än en miljon människor lever på dessa platser, isolerade från det sanna Brasilien, exploaterade och manipulerade av icke-statliga organisationer. Tillsammans ska vi integrera dessa medborgare.

Samtidigt säger Bolsonaros hälsominister Luiz Henrique Mandetta på onsdagen att den nya regeringen kommer att skära ned på sjukvård för urinvånare.

— Vi har siffror som visar att mycket mindre pengar spenderas på sjukvård den stora allmänheten på ursprungsbefolkningen, säger Mandetta, dock utan att hänvisa till den specifika statistik som han antyder.

Den inflytelserike TV-evangelisten Silas Malafia, som råkar vara nära vän med Bolsonaro, säger att de I-länder som för århundraden sedan högg ned sina skogar måste betala Brasilien om de vill att Amazonområdet ska bevaras.

— Ska vi bevara allting bara för att gringos förstörde allt de hade? frågar Malafia retoriskt.

Den förre miljöministern Marina Silva kommenterar på Twitter Bolsonaros nya politik:

Bolsonaro har börjat sitt regeringsarbete på värsta möjliga sätt.

Källa:
Jair Bolsonaro launches assault on Amazon rainforest protections

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
.db.GrottbjörnennordboKlaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Brasilien är ett BRIKS-land. Kina är den största handelspartnern. Lantbruks exportvaror är bl.a. soja och majs. Förhållnde till USA skulle inte vara det allra bästa men det utjämnar Brasilien med goda kontakter till Israel. Bolsonaro är socialliberal politiker och mer portugisisk plundare och utsugare än högernationell eftersom han sköter inte Brasiliens natur. Han är inte bättre än ”gringos” (motsvarande engelska ”yankees”, US-amerikaner) men gringos äger många fruktplantager i Latinamerika (t.ex. Dole Comp.).
Ju fler afrikaner och muslimer får flytta till Europa (60 miljoner?) desto flera gröna områden (skog och lantbruksarealer) måste bebyggas och livsmedel måste importeras. Stäng gränserna, repatriera!

nordbo
Medlem

Blev inte Brasilien utmanövrerade ifrån BRICS-samarbetet.?

Klaus
Medlem

Brasilien blev inte utmanövrerade. Men det skrivs egentligen BRICS pga China.
https://www.omvarlden.se/Opinion/analys/brics-landerna/

nordbo
Medlem

Att avfolka och centrera befolkningar i en rasblandad mix bland stor-städerna har ju varit agendan sen länge som nu fick en ny innebörd ifall man börjar accelerera med avverkningen av naturlig skog. (även skogsbränder osv)

Under varje årtionde har man hittat på ett nytt begrepp inom en (((global kris))) och den ”globala uppvärmningen” börjar lida mot sitt slut nu med tanke på att nya köldrekord har uppmätts osv – ”climate change” verkar bli den nya vilket de kommer att få fog över i och med avverkningen.

Besök ifrån Synagogue of Satan för knappast något bra med sig.

Grottbjörnen
Medlem

är kluven, det måste ju finnas en medelväg man kan gå, miljökonsekvenserna är mycket negativa, men samtidigt måste endel länder med mycket vild natur gå igenom en moderniseringsprocess, vi har ju huggit ner ganska mycket skog i europa också, men som sagt, en medelväg vore det bästa, man borde väl kunna tjäna pengar på att låta säg tre fjärdedelar av regnskogen stå och dra in de pengarna genom turism eller forskning?

b¤d
Medlem

Förhoppningsvis kan vi se några positiva handlingar från den här Brassen. Men han sällar sig som Trump och går judens ärenden redan/snart. Han har sagt att han skall rensa ut marxisterna, återstår att se.
I annat fall är han en pratkvarn som Trump.

Mycke snack, liten verkstad.

Ruttet lingon.

Grottbjörnen
Medlem

Han har väl redan varit och pussat på gnällväggen med en kalott på huvudet, sen kan man ju hoppas att det är en taktik