Brandmän attackerade av stenkastande ”ungdomar” – polisen tittade på

En polisstyrka ansåg att det var ”taktiskt” att titta på när brandmän attackerades med sten, flaskor och ägg.

På tisdagskvällen fick brandkåren larm om en mopedbrand i främlingstäta området Gottsunda i Uppsala. Då brandmännen kom fram, angreps de av ”ungdomar” som kastade sten, flaskor och ägg. Då det inte fanns risk för spridningsrisk av branden eller risk för någons liv, valde brandmännen att backa undan och invänta polis.

Ett traktorliknande fordon sattes sedan också i brand och de stenkastande ”ungdomarna” omringade brandbilen. När polisen till sist kom till platsen, ville man hellre stå på betryggande avstånd och titta på. Vakthavande befäl, Lars Eskhult, säger till Uppsala nya tidning att man inte ville köra in ”eftersom våldet med största sannolikhet då skulle ha eskalerat”. Eskhult kallar det för ”ett taktiskt beslut”.

Polisen var också vänliga nog att inte gripa någon i gänget. En anmälan om skadegörelse av brandbilen kommer dock att upprättas. En följdanmälan kan också komma att upprättas gällande våldet mot brandmännen.

”Syftet med att tända på mopeden tycks ju ha varit att få dit brandkåren för att attackera släckningspersonalen”, säger Lars Eskhult.

Relaterat:

Stenar och flaskor mot brandmän

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

  Subscribe  
Meddela om