Brädspelet ”Secret Hitler” kränker judar: ”Kändes som att nazister skulle storma leksaksaffären”

KULTUR. Ett brädspel som handlar om att i hemlighet installera Adolf Hitler vid makten – eller stoppa honom –  har upprört judar i Australien. ”Jag började skaka, jag bokstavligen såg förintelsen blixtra framför mina ögon”, berättar exempelvis en ”andra generationens överlevare” om sitt traumatiska möte med brädspelet i en leksaksaffär.


Video som förklarar hur man spelar ”Secret Hitler”.

Från skaparna av det populära kortspelet ”Cards Against Humanity” har det kontroversiella brädspelet ”Secret Hitler” funnits tillgängligt i Australien, USA, Kanada och Nya Zeeland sedan 2017.

Spelet går ut på att en grupp ”liberaler” ska stoppa en grupp ”fascister” (som är hemliga) att installera Adolf Hitler vid makten – vilket görs genom att agera subversivt och skapa misstro mellan liberalerna.. På spelets hemsida beskriver man upplägget:

Secret Hitler är ett socialt slutledningsspel för 5-10 deltagare som handlar om att identifiera och stoppa den hemlige Hitler.

Spelarna delas i hemlighet upp i två lag: Liberalerna, som har majoritet, och fascisterna, som är dolda för alla utom för varandra. Ifall liberalerna kan lära sig att lita på varandra har de tillräckligt med röster för att kontrollera omröstningarna och rädda dagen. Men fascisterna kommer att säga vad som än krävs för att bli valda, avancera sin egen agenda, och vinna spelet.

Nu har spelet väckt ont blod hos judiska lobbygrupper i Australien, som menar att det är ”kränkande” med ett spel där man måste ”stoppa Hitler”.

Enligt den judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation Commission (ADC) har man fått så många som tio klagomål på spelet, bland annat från så kallade andra generationens överlevare.

”Jag började skaka, jag bokstavligen såg förintelsen blixtra framför mina ögon. Jag kände det som att nazister var på väg att storma affären. Jag kunde knappt ens se på försäljaren”, skriver en dotter till en ”förintelseöverlevare” i ett klagobrev till ADC efter att ha stött på ”Secret Hitler” i en leksaksaffär.

Trots att den judiska lobbygruppen alltså fått in omkring tio klagomål angående ”Secret Hitler” beskriver dess ordförande, Dvir Abramovich, klagomålen som en massiv judisk protest.

— Alla är upprörda och äcklade över att ett brädspel med det namnet och som kretsar kring Hitler, vars många offer lever i Melbourne och i andra städer, säljs i affärer här, säger Abramovich i en kommentar till AAP.

— Ingen som lidit under Hitler, eller förlorat familjemedlemmar för nazisternas hand, skulle finna detta lekfullt eller underhållande, menar han.

I skrivande stund är ”Secret Hitler” inte tillgängligt i Norden. Men spelet är skapat under licensen Creative Commons license BY–NC–SA 4.0., vilket innebär att du kan skriva ut alla spelets delar hemma helt gratis, så länge du ger skaparna erkännande, inte använder spelet i kommersiellt syfte och licensierar det under samma Creative Commons-licens.

Spelet går att skriva ut på secrethitler.com.

Källa:
’Secret Hitler’ board game horrifies Holocaust survivors’ families

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
VictorGrottbjörnenSverkerErikMartin Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Martin
Medlem

Vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Erik
Medlem

Man kan spela det via Steam i spelet Tabletop Simulator vilket har så gott som alla kort- och brädspel.

Victor
Medlem

Oy Vey! Judisk lobbyaktivism mot Steam nästa? Det skulle ju kunna leda till en sex triljoner nästan igen!

Sverker
Medlem

Undrar hur alla dessa psykfall skall uppleva det när dom förstår att allt är båg, och att resten av världen kommer att hålla dom ansvariga för detta bedrägeri?
Men det som kommer att smärta mest är ju att dom blir återbetalningsskyldiga för de miljarder de lurat till sig, plus skadestånd!
Ett fall för Freud och hans psykoANALys kanske?

Grottbjörnen
Medlem

De är livrädda för att Hitler och ”förintelsen” har börjat avdramatiseras och att folk har börjat se sakligt på det