Brå: Kameraövervakning minskar inte brottsligheten

ÖVERVAKNING. Brottsförebyggande rådet, Brå, uppger att fler övervakningskameror inte minskar brottslighet på öppna platser.

Foto: CC Public Domain

Enligt Brå:s experter, som tagit del av såväl svensk som internationell forskning, finns det inga säkra belägg för att kameraövervakning skulle minska brottsligheten.

— Det finns ganska säkra belägg för att kamerabevakning inte är någon effektiv metod när det gäller att hindra våld eller bråk på öppna platser, säger Stina Holmlund, forskningsråd på Brå.

Från och med den första augusti blev det lättare för polisen att sätta upp övervakningskameror. Detta trots att forskningen inte ger något stöd för att dessa övervakningskameror skulle minska brottsligheten.

Källa:
Brå: Kamerabevakning minskar inte våldsbrott

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
_DH_
Nybörjare
_DH_
2 år sedan

Nästa sak de borde prova är blattedeportering. Avlägsnar man blattarna från vårt samhälle så kommer brottsligheten sjunka dramatiskt.

Men för att vara mer seriös – en stor anledning till ovanstående resultat är nog för att blattarna vet att man egentligen inte drabbas av några konsekvenser om man åker fast. När man inte gör det, varför då bry sig om att man blir övervakad?

Jackie
Elit
Jackie
2 år sedan
Reply to  _DH_

Sant, det sker fortfarande mord, drogförsäljning och bilbränder i områden med kameraövervakning. Bortkastade pengar,igen…

Tttw
Nybörjare
Tttw
2 år sedan

Sorgligt när man ser ”konservativa” och andra högerfantaster som aktivt predikar FÖR MER övervakning och spionering på befolkningen.
Dom förstår inte att dom är skyldiga till att skapa ett ännu mera tyranniskt samhälle a la’ 1984.

Allan
Nybörjare
Allan
2 år sedan
Reply to  Tttw

De har konserverat sin hjärna i nyfött skick, de tänker ju ändå med plånboken.

Karl A
Nybörjare
Karl A
2 år sedan

Klart som korvspad att kameraövervakning inte avskräcker apor från att begå brott, eftersom de ju inte vet vad en övervakningskamera är för något.

Klaus
Nybörjare
Klaus
2 år sedan

Kameraövervakning möjliggör förklara gärningens gång och underlättar identifiera gärningsmän. Det skulle inte avskaffas bara eftersom de absolut flesta gärningsmän är ras- och kulturfrämlingar.