Bonniers censurhets möts av hård kritik från Reportrar utan gränser

CENSUR. I en debattartikel i DN riktar Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundqvist hård kritik mot den judiska mediekoncernen Bonniers censurhets mot meningsmotståndare på internet. ”Att outsourca censuren till amerikanska företag är att runda demokratin”, skriver han.

Det är i en debattartikel i Dagens Nyheter (DN) som Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, riktar hård kritik mot censurhetsen som familjen Bonnier igång i sin kamp för att tysta meningsmotståndare med hjälp av Google. Bland annat kräver ägarfamiljen att söktjänsten ska ta bort sajter som Bonnier inte gillar från sitt sökresultat, bland annat med hänvisning till så kallad antisemitism.

Framförallt är det medborgarjournalisterna bakom Granskning Sverige som har drabbats av bland annat nedstängda konton på Youtube, som ägs av Google. Även Nordfront har drabbats av den judiska familjens hets, detta genom att de har fått IT-jätten att ändra algoritmen så att Nordfront inte längre framstår som en webbtidning när man söker på sajten.

I debattartikeln skriver Lundqvist att vi nu har fått en ”märklig situation där både företrädare för mediebranschen och vissa politiker tycker att det är en rimlig ordning att ett amerikanskt företag agerar grindvakt till den svenska offentligheten”.

Lundqvist menar att när det gäller Granskning Sverige så konstaterar han att personerna bakom satsningen i själva verket inte har gjort sig skyldiga till något brott. För att ge efter för Bonniers påtryckningar tvingades Google hänvisa till att Granskning Sverige bröt mot upphovsrätten eftersom filmklippen innehöll skärmdumpar från artiklar, trots att en svensk domstol mycket väl hade kunnat konstatera att användandet av skärmdumparna inte bröt mot lagen men att detta är något som vi aldrig kommer att få veta.

Han skriver:

Det får vi aldrig veta eftersom det inte är våra domstolar som får pröva det.

Folkfientlig media använder ord som ”hot” och ”hat” flitigt i sin kamp mot meningsmotståndare, något som Lundqvist konstaterar kan vara olagligt, men att ”hata” någon och ge uttryck för det inte är ett brott. Han skriver:

Att däremot ’hata’ någon – och ge uttryck för det – är inte olagligt. Trots de uppenbara kollisioner med yttrandefriheten som det skulle innebära att införa en sådan ordning kan det vara en legitim åsikt att vilja ändra på det. Men då måste man gå den långa vägen genom utredningar och lagförslag så att medborgarna kan säga sitt. Att outsourca censuren till amerikanska företag är att runda demokratin.

Källa:
Jonathan Lundqvist: Ska vi verkligen ge bort makten över vem som får höras till amerikanska företag?

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Åsa Linderborg kritiserar Bonniers censurhets | Nordfront.seKarl AFimbultyr Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fimbultyr
Medlem

Kom ihåg: Att ”hata” judar är som att betala dem pengar och att öka deras makt! Analysera dem mentalt istället! Det är ett ganska sorgligt folk, fast i sin biologiska materialism, och ”utvalda” (enligt dem själva), av sin gud JHVH. Dock med vissa farliga konspiratoriska idéer.

Karl-Путин A
Medlem

Att hata judar är inte förbjudet, precis som Lundqvist skriver, inte heller att älska dem, men kan du inte göra det för dig själv på ditt pojkrum?

trackback

[…] alternativa medier, däribland Nordfront, har även Reportrar utan gränsers Jonathan Lundqvist tagit ställning mot den judiska mediekoncernens censurpåtryckningar. ”Att outsourca censuren till […]