Bombningen av Nürnberg – en medeltida stad i ruiner

Dagens datum 2 januari: Denna dag 1945 terrorbombade de allierade den tyska staden Nürnberg. 90 procent av den medeltida stadskärnan förstördes och tusentals civila dödades, sårades eller blev hemlösa.

Den historiska staden Nürnberg bombades sönder av de allierade.

Den historiska staden Nürnberg bombades sönder och samman av de allierade.

Nürnberg omtalas första gången redan 1050 och staden fick stadsrättigheter i början på 1200-talet. Denna historiska stad är känd för sina slott och andra storslagna byggnader och var på 1500-1600-talet center för den tyska renässansen. Staden har inhyst tyska kejsare, däribland Friedrich Barbarossa. Från 1876 och framåt har familjen Wagner anordnat Bayreuths operafestival till Richard Wagners ära i Nürnberg.

Wagner-familjen knöt band med Adolf Hitler på 1920-talet och NSDAP:s partidagar hölls i Nürnberg där lokalinvånarna hälsade nationalsocialisterna med blommor och hakkorsfanor från deras balkonger. Hitler själv kallade staden för den tyskaste av tyska städer. Kanske var det den symboliska innebörd som Nürnberg hade för Tyskland som fick Royal Air Force att denna dag systematiskt förstöra kulturstaden.

435px-Nuremberg_in_Ruins_1945_HD-SN-99-02986Nürnberg bombades ett flertal gånger åren 1943-1945 och den mest förödande attacken – men inte den sista – utfördes denna dag. Bombdräden mot Nürnberg utfördes av 517 brittiska flygplan av typen Lancaster och 7 Mosquitos. Andra allierade, bland annat polska men sannolikt även amerikanska piloter, deltog i attacken.

De tidigare bombningarna mot Nürnberg hade varit katastrofartade för Winston Churchill och hans hantlangare, RAF:s befälhavare Arthur ”Bomber” Harris, eftersom tyskt luftvärn ofta gjort processen kort med de allierade bombplanen.

Vid denna bombning ska de allierade ha förlorat uppemot tio plan men lyckades förstöra staden. De flesta bomberna träffade den medeltida stadskärnan 90 procent (enligt vissa uppgifter 93 procent) förstördes. På RAF:s hemsida står följande om bombningen: ”Stadskärnan, särskilt den östra halvan, förstördes. Slottet Rathaus, nästan alla kyrkorna och runt 2000 välbevarade medeltida hus gick upp i lågor.”

Winston Churchill, en odömd krigsförbrytare.

Winston Churchill, en odömd krigsförbrytare.

Utöver förstörelsen av denna historiska stad dog även minst 1800 civila under den timme som bombattacken pågick. 3300 sårades, flera allvarligt, och hundratusen människor blev hemlösa.

1946 blev just Nürnberg plats för skådespelet ”Nürnbergrättegångarna”. De som bombade civila i Nürnberg eller i alla andra tyska städer åtalades dock aldrig för krigsbrott.

Nürnberg innan bombningarna.

Nürnberg innan bombningarna.

Nürnberg efter bombningarna.

Nürnberg efter bombningarna.

Bombing of Nuremberg

nurnberg_02

2c15143dd774587462f3a70e85a63cb1

154c4ab93d32c3820d825efdb0ac724f

nuremberg_1945

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-01-02.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KlausJonas Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Jonas
Medlem

Fy fan, snacka folkmord! Lägg därtill bombningarna av Hamburg, Dresden, gruppvåldtäkter på tyska kvinnor (från små barn upp till gamla tanter) utförda av röda arm’en, svältmord på +1 miljon tyska civila och krigsfångar i läger efter kriget. Churchills utdragning av krigsslutet (hans amerikanska jude-släkt var storägare i krigsindustrin). Dessutom Hiroshima och Nagasaki, Churchills svältning av några miljoner indier 1942-43. Konstruktionen av staten Israel på miljoner palestiniers bekostnad. Mm, mm. Det borde vara helt andra som åtalades för krigsbrott, men de var ju ”överlevare” och ”offer”. The greatest show on earth…

Klaus
Medlem

Ockupationspolitikerna och Germanias fiender blev igen avund på Tyskarnas förmåga att återuppbygga städerna. Parasiter från Afrika kan inte värdera Tyskarnas insats. Skulle de överhuvudtaget fundera på det tror de att det skedde på något sätt men att det är orättvist att vita bor där och att det är rasism om inte de svarta får bo där. Idioter som kommunister och Illuminati-Talmud-judar stödjar parasiterna. Men i Rothschilds UK utbytas nu också de avundsjuka brittiska idioter. Jag anser det inte som tröst.