Bombningen av Monte Cassino

Dagens datum 15 februari: Denna dag 1944 bombade de allierade ett benedikterkloster på berget Monte Cassino. Förödelsen var total. En av Europas kulturskatter hade lagts i ruiner.

Det var på toppen av berget Monte Cassino som Benedikterordens första kloster uppfördes år 529 av ordens grundare Benedikt av Nursia. Klostret lär ha byggts på platsen där ett Apollotempel tidigare hade stått och historien förtäljer att Benedikt lät förstöra templet och statyn av Apollo innan klostret uppfördes.

cassinopostcard460

Under andra världskriget byggde tyska armén ett antal försvarslinjer tvärs över Italien. Syftet var att fördröja den allierade framryckningen norrut så länge det var möjligt. Den starkaste försvarslinjen var den s.k. Gustavlinjen som bland annat hade starka befästa stödjepunkter i det bergiga området kring Monte Cassino.

Tyskarna förstod att klostret Monte Cassino riskerade att bli en måltavla för allierade bombningar och övertalade därför kyrkliga representanter att evakuera klostrets konstskatter. Tyska armén transporterade i hundra lastbilstransporter oersättliga konstskatter till Vatikanen i Rom för att rädda dem undan förstörelse. För att skydda själva klostret förklarade man dessutom att man inte skulle placera några soldater i klostret. Det är idag fastslaget att det inte fanns några tyskas soldater i klostret när bombningarna skedde, utan endast munkar och italienska civila som flytt undan striderna.

Trots att man inte hade några egentliga underrättelseuppgifter på att klostret användes som bas för tyska artilleriobservatörer, beslöt amerikanerna och britterna att klostret skulle bombas. Klostrets dominerande position över den omkringliggande terrängen var tillräckligt för att övertyga dem om att positionen borde förstöras.

På morgonen den 15 februari släppte 250 amerikanska bombplan över 1000 ton bomber över klostret. Klostret totalförstördes och några hundra civila som tagit sin tillflykt dit dödades. Efter bombangreppet besatte tyska fallskärmsjägare området och klostrets ruiner blev en utomordentligt stark försvarsposition med utsikt över hela den omkringliggande regionen.

cassinototaldestr460

Striderna om klostret skulle därefter fortsätta i flera månader då de tyska fallskärmsjägarna vägrade ge upp. Även staden Cassino som är belägen nedanför klostret totalförstördes. Striderna gick till historien som Slaget om Monte Cassino, ett av andra världskrigets blodigaste slag. Först den 17 maj drog sig de tyska trupperna tillbaka. Striderna runt klostret hade då lett till att ca 55 000 allierade och 20 000 tyska soldater dödats eller sårats.

cassinofallsh460

Värt att nämna är det som sedan inträffade efter att tyskarna retirerat, som i Italien kallas för Marocchinate: Fransk-marockanska trupper som slogs på de allierades sida svärmade över det omkringliggande området och började plundra, mörda och våldta civilbefolkningen. Uppskattningsvis 3000 italienska kvinnor, även barn och gamla, blev utsatta för brutala gruppvåldtäkter, hundratals dog av sina skador och 800 italienska män mördades när de försökte förhindra marockanernas framfart. Chef för de fransk-marockanska trupperna var den franske generalen Augustin Guillaume (1885-1983), efter kriget hög chef inom NATO.

Idag är klostret på Monte Cassino och staden Cassino återuppbyggda. Den tyske överstelöjtnanten Julius Schlegel (1895-1958) från Pansardivisionen “Herman Göring” och hans kollega kapten Maximilian Becker räknas som räddare av Monte Cassinos ovärderliga konstskatter i och med att dessa två officerare såg till att skatterna evakuerades till Vatikanen innan bombningarna.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-02-15.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

41 Kommentarer till "Bombningen av Monte Cassino"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Nordiérn
Gäst
Nybörjare
Nordiérn

Inkompetens är det enda ord jag kommer på åt ”de allierade”

Aninx
Gäst
Nybörjare
Aninx

Sånt här gör mig ledsen var för föddes man ”nu” och inte då tänk om man hade haft en tidsmaskin. Hade dödat alla allierade nyckelpersoner förhoppnings vist för en bättre värld för oss alla :/ nån som vill ge mig en tidsmaskin ?

Verner
Gäst
Nybörjare
Verner

Svar ja, och det gick 2,75 st döda allierade per dödad tysk. Det säger en hel del.

Kettil
Gäst
Nybörjare
Kettil

Det är utmärkt att få sig lite alternativhistoria till livs som motvikt åt den etablerade beskrivningen.

Vi blir alltfler som genomskådar lögnerna från segrarmakterna, den segern kommer snart att bytas till nederlag. Tyska soldater var som regel hyggliga och ärliga själar precis som führern själv, vilket blev deras fall. Mot sionister och demokrater kan man inte vara ärlig, då är det slag under bältet som gäller.

Tack Nordfront för serien ”Dagens datum” den är mycket intressant.

Hell Norden!

Mamma till tonåring
Gäst
Nybörjare
Mamma till tonåring

Mycket intressant läsning.

Christian Hamilton
Gäst
Nybörjare
Christian Hamilton

Håller med Kettil att alternativ till den förljugna officiella historien är nödvändig och otroligt viktig. Ju mer hål vi kan slå i den stora lögnen världsjudendomen och de allierade har serverat sedan 1939 och till våra dagar, ju fortare kommer deras lögn-skuta att sjunka.

Grim
Gäst
Nybörjare
Grim

Fantastiskt bra artikel! Mycket bra att demokratins olika brott mot vår ras tas fram i ljuset. Fler måste läsa Dagens datum!

”Uppskattningsvis 3000 italienska kvinnor våldtogs och 800 italienska män mördades när de försökte förhindra marockanernas framfart.”

De ”goda krafterna” lät alltså marockaner våldta ariska kvinnor. När får man se en sådan dokumentär på SVT?

Makron
Gäst
Nybörjare
Makron

Italienare är inte arier. Deras okompetens och feghet i strid var mer till en börda än till nytta för den tyska armen. Italienska armen
misslyckades gång på gång. Det var fel av tyskarna att förlita sig på dessa undermänniskor.

Helena Karlsson
Gäst
Nybörjare
Helena Karlsson

Det är skillnad på italienare i norra och södra delarna av landet. Norra italien är mer utvecklat och ekonomiskt välmående än i söder. I norr är många av en mer alpin ras, blonda. I söder ser det ut som i ett arabland. Männen sitter mest och latar sej på kafeer hela dar.

Kurt
Gäst
Nybörjare
Kurt

Jaha, så här var det okej med kristendom. Hahah, ni är för härliga.

Christian Hamilton
Gäst
Nybörjare
Christian Hamilton

Du har en otrolig fantasi ditt troll och läsa innantill kan du inte heller. Ni politiskt nedsövda zombier är för roliga.

Rob
Gäst
Nybörjare
Rob

General Patton sa det som var sanningen efter kriget, han såg judarna för vad dom var och är, tyvärr för sent.
Tacken Patton fick var döden.
Precis som för oss och amerikanerna idag.

Hulkoff
Gäst
Nybörjare
Hulkoff

Tack för en upplysnade artikel!

Eirikur S
Gäst
Nybörjare
Eirikur S

Bra och informativ artikel, ett syftningsfel i ingressen bara; Benedikterkloster skall vara Benediktinerkloster. Annars allt i sin ordning.

isklart
Gäst
Nybörjare
isklart

Vart är källorna till artikeln?

isklart
Gäst
Nybörjare
isklart

Lustigt att jag får 3 minusröster när jag bara ber om källor haha :D

vörtis
Gäst
Nybörjare
vörtis

Vilken skithög Augustin Guillaume var. Kan dock nämnas i sammanhanget att även fähunden Franco lät rifkabyler våldta sina landsmaninnor.

MN
Gäst
Nybörjare
MN
MN
Gäst
Nybörjare
MN
Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

Det verkar som guldet m.m. skulle gömmas för de allierades stortjuvar?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10560379.ab

gsb
Gäst
Nybörjare
gsb

De Allierade bombade även Florens, stadens broar samt de medeltida palatsen utmed floden Arno. De bombade även Rom. Monte Cassino hade stått sedan 500-talet när det pulvriserades 1944. Den 13 februari 1945 utplånades Dresden av britterna (bomber Harris) och 250.000 civila föll offer för krigsbrottet.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Så man bäddar får man ligga!!!

Manfred
Gäst
Nybörjare
Manfred

En viktig inköpsport till italien.
Alla risker vad tvugna att angripas av de allierade mot den anfallande nazistiska makten.
Tyvärr gick det ut över Monte Cassinoi i detta fall.Helt rätt igen av de allierade för att krossa 3e riket och mga mskor slapp härmed transporteringar till koncentrationsläger o dyl.

Vi Är Folket
Gäst
Nybörjare
Vi Är Folket

Anfallande?

Tyskland enbart försvarade sig mot de allierade då det ej var Tyskland som startade kriget!

Strikehard
Gäst
Nybörjare
Strikehard

Läste du ens artikeln din hönshjärna? De allierade gjorde bort sig och det kostade dom definitivt mer trupper att bomba klostret än om de låtit de vara. Istället kunde tyskarna bjuda än mer hårt motstånd från den strategiskt viktiga position och fördelen av höjden där klostret låg.

Skåne
Gäst
Nybörjare
Skåne

Manfred,

Det är nog passande att du gör dina egna forskningar i ämnet och inte lapar i dig allt Systemet ställer framför dig.

Lycka till!

leffe
Gäst
Nybörjare
leffe

Finns ett ord för dig ! Ärthjärna !

Fastloaded
Gäst
Nybörjare
Fastloaded

Att inte de brittiska generalerna såg att Churchill var så gravt alkoholiserad som dom värsta man ser i kommunerna!

Vilhelmina
Gäst
Nybörjare
Vilhelmina

Som kristen (vilket inte många verkar vara här?)känns den här information fruktansvärd.
Sammanfattning:
Amerika, England, Frankrike – mindre respekt för kristendomen än tyskarna (?)
Och-de accepterade Ta-Harrusch (via marockanerna) redan då?
Oavsett-alla måste lära sig av historien-för som vi redan misstänkte är inte ”segrarens” historia den rätta.

DONALDTRUMP
Gäst
Nybörjare
DONALDTRUMP

Ja, det enda man kan lära sig av andra världskriget är att det inte är någon idé att behandla sin fiende med något som kan liknas med heder.
Tyskland hade definitivt vunnit kriget om det hade handlat som dess fiender gjorde, utan förhoppning om fred och utan rättfärdighet.
Något att ha i tankarna när vår strid kommer.
Ingen nåd. Ledsen, män förtjänar heder, hundar avlivas.

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Förlåt en okunnig datoranvändare – men vill så gärna tacka norrmännen för den fina och hjärtknipande artikeln över Dresden den 13,14,15 Februari 1945 – en krigsförbrytelse som aldrig straffades. Läs den …… USA militären har aldrig varit benägen att skydda Europas historiska konstskatter.

leffe
Gäst
Nybörjare
leffe

Ja du Vera ! Amerikanarna är difinitivt inga helgon ! Fråga en amerikan var Sverige ligger så pekar dom på Schweiz ! Så jävla okunniga och riktigt dumma är dom !!

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

PS Makron har delvis rätt – men jag tycker att efterkrigsfaschisterna var modigare och står för sina åsikter mer än de många överlöpande s.k. nationalsocialisterna i Tyskland . Det finns faschister som i efterkrigets kapitulation kämpade vidare och avrättades av USA militären.

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Omnämnas kan i det här sammanhanget att jag blir rent av förbannad när vår media alltid hävdar att tyskarna ”stal konstverk ur museum, slott m.m. efter ockupationerna ” när den VERKLIGA 0rsaken var att man ville skydda dem från de allierades bombraider och gömde dem i betongbunkrar – jag vet det med bestämdhet.

Peter Wehlin
Gäst
Nybörjare
Peter Wehlin

Ja, detta säger en hel del om de allierade… -tänkte också på hur tyskarna under andra världskriget lät återuppbygga och restaurera kyrkor i dåvarande Sovjetunionen, som kommunisterna förstört… Ja, och på, förstås, hur de allierade sönderbombade Dresden med mera och på hur tyskarna behandlades efter andra världskriget.

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

Skriver: På tal om konstskatter så ljugs det fortfarande om ”Nazistölder på konstskatter” när dessa i stället lades i bunkerliknande byggnader som skulle skyddas mot de allierades bombningar som aldrig tog hänsyn till byggnader av historisk värde. Vi har vetat om det under kriget. Med fantasifulla hetsfilmer och artiklar beskrivs denna förvaringsprocess som stölder än i dag.

fastloaded
Gäst
Nybörjare
fastloaded

Ur för mig så tycker jag att det var ett nederlag för dom allierade, en massa förstörelse av kristen egendom och historia. Och vad jag har hört så var inte Monte Cassino så starkt befäst av wehrmacht.

Vera Oredsson
Gäst
Nybörjare
Vera Oredsson

PS Skriver: Under 60 talet tror jag visades en film med Sofia Loren som handlade om våldtäkter från de allierade 1944. Det var ännu perspektiv på lite sanning.

fastloaded
Gäst
Nybörjare
fastloaded

Det var mest röda armén som utförde dessa dåd? Även polackerna blev drabbade.

svensk kvinna och antiPK, antifeminist
Gäst
Nybörjare
svensk kvinna och antiPK, antifeminist
Vinnaren skriver historien. Tyvärr har hela generationer efter ww2 blivit ljugna för i skolan och dom ondskefulla dåd dom allierade utförde har istället påmålats tyskarna. Dom allierade slog sönder städer, bombade civila och ovärderliga kulturskatter, våldtog och mördade alla civila som kom i deras väg samt torterade oskyldiga människor medans tyska soldater inte ens fick röka på gatan utan hade krav på sig att uppträda exemplariskt mot civila och motståndare. Svenskarna tror på fullaste allvar att tyskarna var ondskefulla demoner som gjorde vad dom gjorde av ren ondska, att dom gjorde lanpskärmar av judehud och hade fontäner som sprutade blod.… Läs mer »
Claes Lantz
Gäst
Nybörjare
Claes Lantz

Du har rätt när du säger att allt är bara eftergrigspropaganda och lögner man
indoktrinerar ungarna med i skolan.

wpDiscuz