Bolsonaro drar in stöd till hbtq-filmer

UTRIKES. Brasiliens president Jair Bolsonaro, som kallar sig själv för ”stolt homofob”, drar in filmstödet till 80 projekt för att stoppa statliga pengar till filmer och tv-program med hbtq-tema.

Jair Bolsonaro. Foto: Fábio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil (CC BY 2.0)

Utspelet från Brasiliens konservative president Jair Bolsonaro kommer några dagar efter en livesändning på nätet där presidenten deklarerade att han vill förändra reglerna för statligt filmstöd.

I sändningen deklarerade Bolsonaro, som kallar sig själv för ”stolt homofob”, att stöd till hbtq-filmer är ”bortkastade pengar”. Han pekade också ut flera projekt som han menade inte borde finansieras.

Brasilien stoppar nu finansieringen av ett 80-tal filmprojekt, och Bolsonaro uppgav också att landets kommitté för filmstöd ska ses över.

— Det första projektet han pekade ut var vårt, och på ett så nedsättande sätt, säger filmaren Emerson Maranhao till Thomson Reuters Foundation.

Maranhaos planerade projekt är en dokumentär om transpersoner i nordöstra Brasilien, ett filmprojekt som nu blir utan stöd.

President Jair Bolsonaro har tidigare stängt kulturdepartementet, infört konstcensur och minskat bidragen till litteraturen. Mest drabbat av neddragningarna på kulturområdet är Rio de Janeiro, Brasiliens kulturella huvudstad.

Presidenten motiverar sina beslut med att pengarna behövs bättre på andra områden i den brasilianska samhället, men har också uttryckt att ”genusbaserade ideologier” och hbtq-rörelsen är ett hot mot de brasilianska kristna värderingarna.

Källa:
Bolsonaro drar in stöd till hbtq-filmer: ”Bortkastade pengar”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
b.dFredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Fredrika
Medlem

Det var ju lite positivt men värre är att han skövlar skogarna för att ”internationella” företag ska kunna bedriva hur mycket köttfarmande som helst. Medan han vägrar släcka bränder som härjar i samma skogar. Medan han skyller bränderna på terrorister. Jag tror att det är Bolsonaros ”ägare” som är terroristerna.

Såna här utspel för att glädja folket är bara småpotatis. ”Homofobin” kommer de att hantera senare.

b¤d
Medlem

Håller med dig.
Men han har hittills gjort lite skillnad. Vi vet ju att Brazilien är ett jävla skithål och Bolsonaro står upp till midjan upp i skit. Jag tror knappast att de åren han tillåts vara president hinner han inte göra mycket. Han mest signalerar just nu och försöker hitta support hos folk och fä. Tex, att rota ur kriminalitet samt röja upp i favellan, de har ju trots allt skjutningar och lemlästningar varje dag där för skitsaker.
(se theync för mer info :-) )

Lingon