Bolivia redo för krig mot USA

BOLIVIA. Venezuela och Bolivia förbereder sig för att möta ett amerikanskt anfallskrig efter att USA deklarerat att Venezuela hotar USA:s säkerhet.

Bolivias president Evo Morales uttalar sig mot USA:s aggressiva utrikespolitik.

Bolivias president Evo Morales uttalar sig mot USA:s aggressiva utrikespolitik.

Om USA invaderar Venezuela kommer Bolivia att ställa sig på Venezuelas sida och förklara USA krig. Det meddelar Bolivias president Evo Morales i samband med ett nödinsatt möte med den socialistiska alliansen ALBA.

ALBA, Bolivariska alliansen för de amerikanska folken, består av Venezuela, Bolivia, Ecuador, Cuba, Nicaragua, Dominica, Antigua och Barbuda, Grenada, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia och Saint Vincent och Grenadine. Även Honduras var tidigare medlem i ALBA med gick ur efter en USA-finansierad statskupp mot den folkvalde ledaren 2009.

Boliva är ett älskat barn av [nationalhjälten] Simon Bolivar och är redo att kämpa för detta land [Venezuela] och slå tillbaka alla USA:s aggressionshandlingar … Jag tror verkligen att USA fruktar en demokratisk, fredlig och ekonomisk frigörelse i Latinamerika och Karibien, sade Morales på mötet.

Uttalandet kommer efter att relationerna mellan USA och Venezuela kraftigt försämrats de senaste dagarna efter att USA:s president Barack Hussein Obama II kallat Venezuela för ”ett ovanligt och extra­ordinärt hot mot USA:s nationella säkerhet och utrikespolitik” och anklagat landet för att fängsla ”människorättsaktivister”. Venezuela å sin sida menar att relationerna försämrats efter att USA misslyckats med ännu ett kuppförsök mot Venezuelas folkvalda regering och sålunda är missnöjda över att kuppmakarna nu gripits.

Bolivias president Morales har allt oftare kritiserat USA sedan USA iscensatte ett kuppförsök mot Bolivias demokratiskt valda regering 2008. I Venezuela iscensatte USA 2002 en statskupp som tillfälligt lyckades. Statskuppen leddes av arbetsgivarföreningen men efter omfattande folkliga protester genomförde delar av militären en mot-kupp och återinsatte Venezuelas demokratiskt valde president Hugo Chavez.

Källor:
Morales: ”Bolivia Ready for War with US”
Risk för USA-invasion av Venezuela?

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments