Även om det inte märks på vädret, med ett ständigt regn här i Hälsingland och översvämningar nere i Småland, så är sommaren här. Semestersäsongen pågår för fullt och skolorna är stängda eftersom eleverna har sommarlov. Häromveckan bestämde jag mig för att göra någonting riktigt somrigt, nämligen åka iväg på en utlandssemester. Ibland måste man nämligen komma bort från vardagen, för att samla nya krafter. Valet föll på London. Sagt och gjort, packningen packades ner och resan mot Arlanda påbörjades.

Hur överlever man bäst två flygningar utan att avlida av tristess? Jo, man går in på en bokaffär och köper en bok. Boken jag valde stod välexponerad alldeles innanför ingången till butiken, och titeln ”Vad är pengar?” gick inte att missa då den fullkomligt lyste med sina stora, tydliga och gula bokstäver mot rosa bakgrund.

Att läsa en bok som berör pengar och ekonomi kan tyckas som ett väldigt märkligt val för den som ännu inte satt sig in i ämnet. Personligen har jag tidigare varit av den åsikten att ekonomi minsann är dötrist, men efter att under förra sommaren ha lyssnat på ett föredrag av Motståndsrörelsens Pär Öberg, som behandlade just detta ämne, så väcktes ett intresse hos mig. För övrigt kan verkligen tipsa var och en om att lyssna på Öbergs ekonomiföredrag, om tillfälle ges, dels eftersom han är en riktigt skarp föredragshållare som har förmågan att göra tråkiga ämnen intressanta och roliga, dels också för att detta ämne är så oerhört viktigt för att förstå sig på samtiden och maktstrukturen i världen.

Boken ”Vad är pengar” är skriven av ekonomikrönikören Andreas Cervenka. Att Cervenka skrivit boken gjorde mig till en början skeptisk, eftersom han är en av etablissemanget godkänd journalist och skribent i Svenska dagbladet. Som tur var visade sig min skepticism till stor del vara obefogad, ”Vad är pengar” är nämligen ingen politiskt korrekt bok.

Boken inleds med att Cervenka förklarar vad pengar varit ur ett historiskt perspektiv, där han börjar med att förklara hur de första pengarna och de första bankerna kom till. Cervenka hävdar att de första bankirerna var smeder, vilka förvarade andras guld i utbyte mot kvitton/ägandebevis. Smederna upptäckte att endast några få personer kom och hämtade ut sitt guld samtidigt, varför smederna kunde utfärda fler ägandebevis än mängden guld som de förvaltade. I och med det föddes de första pengarna.

Senare förklarar han hur det ekonomiska systemet förändrats och hur pengarnas koppling till guld idag är helt bortblåst. Idag baseras nämligen inte pengarna på någonting annat än förtroende, att människan tillskriver pengarna ett visst värde. Pengar skapas med andra ord ur ingenting.

Därefter förklaras låtsaspengarnas koppling till den senaste tidens ekonomiska kriser och varför de ekonomiska kriserna tycks komma allt tätare. Cervenka tar också upp andra aspekter, så som de skenande direktörslönerna och den ohållbara situationen på bostadsmarknaden, men alla problem han tar upp kan härledas till det stora grundproblemet, nämligen att det ekonomiska systemet i grunden är felaktigt.

Cervenkas berättarstil fångar läsaren och all fakta vävs in i en komik som gör all, egentligen ganska tråkig, information till underhållande läsning. Faktum är att jag från början hade för avsikt att enbart läsa boken under de tråkiga timmarna på flygplanet, men jag kunde inte låta bli att läsa litegrann varje kväll, så när jag väl satte mig på planet hem igen så var boken redan slut.

Igenom större delen av boken får jag uppfattningen att Andreas Cervenka kastat av sig de politiskt korrekta skygglapparna, även om min uppfattning tyvärr ändras en aning i slutet av boken. Någonstans på resan mellan den främre och den bakre pärmen går han nämligen från att se sanningen för vad den är, till att börja förklara situationen ur ett ”klassperspektiv”. Utöver denna felaktiga förklaringsmodell så vågar han aldrig gräva fram hela sanningen. Även om han tillskriver banken Goldman Sachs stor makt så vågar han aldrig ta reda på vilka som styr över den och även om han skriver om ”bankirerna” så vågar han inte belysa vad bankirerna är för ena, vilket deras etniska ursprung är.

En av de mest klockrena och politiskt inkorrekta citat som står att finna i boken lyder: ” Ibland kan man nästan få intrycket av att vissa kretsar i näringslivet härbärgerar en världsbild där samhället är uppdelat i två grupper. De Upplysta […] Och så Alla De Andra”.

Våra pengar blir allt mer blir i form av ”låtsaspengar” utan möjlighet till kontroll av mängd eller värde. Systemet kontrolleras av ett tämligen fåtal personer. Det krävs inte mycket för att förstå att detta fåtal har fått osunt mycket makt. Speciellt i dagens kapitalistiska samhälle där allt är till salu. Med pengar kan man arrangera den dyraste valkampanjen, man kan köpa makt i ett aktiebolag eller varför inte köpa ett helt mediabolag och på så vis få informationsmakt. Just denna resursobalans och att det berör oss alla gör att vi var och en borde bli mer insatta i ämnet.

Nu tänker jag börja avrunda innan jag avslöjat allting. Sammanfattningsvis anser jag att ”Vad är pengar” helt klart är läsvärd och den som ännu inte hunnit sätta sig in i vad pengar egentligen är får genom denna bok en bra grund. Trots att den är så fylld av viktiga fakta så består boken enbart av 172 sidor, varför den kan läsas av de flesta. Boken bör dock läsas med kritiska ögon.


  • Publicerad:
    2012-07-24 23:20