Bok om ”förintelsen” borttagen – hade hakkors på omslaget

SYNTAX ERROR. Förbud mot nordiska symboler så som hakkorset kan leda till att även förintelsepropagandister får sig en släng av censursleven.

Enligt nya lagar i Ryssland är nationalsocialistiska symboler förbjudna att visas i offentligheten. Om förbudslagarna följs konsekvent ska inte heller motståndare till nationalsocialismen tillåtas uppvisa de förbjudna symbolerna, vilket nu också har skett.

Ryska bokaffärer plockar nu bort boken ”Maus” från hyllorna eftersom den har ett hakkors på omslaget. Ryska myndigheter uppges redan ha slagit till mot leksaksbutiker och antikvariat som säljer leksaker och böcker som innehåller förbjudna symboler.

Plötsligt anklagas Ryssland för censur eftersom lagen kommit att användas även mot sådana som vill använda sig av hakkorset för att svartmåla nationalsocialismen. Detta efter att boken ”Maus”, skriven av den amerikanskjudiske författaren Art Spiegelman, tagits bort från hyllorna.

— Det är ingen nazipropaganda i den, det är en bok som borde visas upp på Segerdagen, säger förläggaren Varvara Gornostayeva.

— Det är en av de bästa antifascistiska böckerna.

Detta är inte första gången som den nya lagen används fullt ut. Nyligen greps den liberale och västvändlige anti-nazisten Dmitrij Semenov för nazism eftersom han attackerat den numera ryske nationalhjälten Pavel Gubarev, genom att återpublicera foton på Internet som visar Gubarev i nationalsocialistiska sammanhang.

Boken ”Maus” handlar om Spiegelmans far som var en ”överlevare”. I boken framställs tyskar som katter och judar som råttor.

maus

Källa:
Russian stores pull Holocaust graphic novel Maus over swastika on cover

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments