Erkände stöld av valsedlar – nu läggs förundersökningen ned

VALFUSK. Den kvinna i Boden som öppet skröt om att hon stulit valsedlar från bland annat Nordiska motståndsrörelsen polisanmäldes för tilltaget. Nu meddelar dock kammaråklagare Klara Dahlström att förundersökningen läggs ner eftersom brott inte kan styrkas.

Sara Wendt kunde identifierats i och med att hon skröt om sin stöld av valsedlar på sociala medier.

Nordfront har tidigare skrivit om hur bodensaren Sara Wendt skröt på sociala medier om hur hon på valdagen stulit valsedlar från Nordiska motståndsrörelsen, Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna – komplett med bilder på sitt byte. Valsedlarna kom från två olika vallokaler i kommunen, men eftersom stölden upptäcktes snabbt kunde valsedlarna snabbt ersättas.

Wendt kom senare att be om ursäkt på sociala medier, och enligt uppgifter till Nordfront har hon fått utså sådan kritik av omgivningen att hon känt sig tvingad att lämna Boden.

Hon blev dessutom polisanmäld och en förundersökning om otillbörligt verkande vid röstning inleddes.

Nu rapporterar dock NSD om att kammaråklagare Klara Dahlström har lagt ned ärendet, med motiveringen att brott inte kan styrkas.

— Jag kan bara hänvisa till mitt beslut, eftersom det är en nedlagd förundersökning så kan jag inte lämna ut några uppgifter i förundersökningen. Det är fortfarande förundersökningssekretess på de uppgifterna, säger Klara Dahlström.

Dahlström menar att det inte är förbjudet i sig att ta med sig valsedlar från en vallokal. Det är bara ifall man kan bevisa att agerandet påverkat själva röstningen som man kan döma någon, och eftersom åklagaren i det här fallet inte tror sig kunna bevisa det väljer hon att inte gå vidare.

Bernt Drugge (SD) säger till NSD att han är mycket besviken på att förundersökningen läggs ner, eftersom agerandet enligt honom var odemokratiskt – oavsett resultatet.

— Det är en annan femma. Hon har ju gjort ett fel. Det är som att köra för fort, men klara sig för att man inte varit inblandad i en olycka. Det är ju uppenbart att hon gjort det eftersom hon skrev på Instagram om det. Hon har ju erkänt. Det här var synd, jag är besviken, säger Bernt Drugge.

Nordiska motståndsrörelsens kampanjansvarige under valrörelsen i Boden, Simon Holmqvist, kommenterar:

— Inte för att jag förväntar mig något alls av systemet, men sverigedemokraten [Drugge. reds. anm.] har en poäng: Det är inte resultatet som bör vara det viktiga utan själva principen. Till nästa val vet alla batikhäxor, trotskister, dreads-samer och annat löst folk att det är fritt fram att stjäla valsedlar. Om alla bara stjäl några sedlar var så går det inte att bevisa att den enskilda handlingen påverkar omröstningen.

— Men det är inga problem. Till nästa val dubblerar vi bara vaktstyrkorna vid varje vallokal, till systemets stora glädje, fortsätter Holmqvist.

Källa:
Undersökning om valfusk läggs ned

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

7
Lämna en kommentar

Please Login to comment
6 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
PeterAxel ErikssonSlipsenLingonetFredrika Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Undra om de säger samma sak om man under nästa riksdagsval (eller kommande EU-val) i protest bränner ner vallokalerna nattetid, när det inte är någon där? :-P

Fast hur illa man än tycker om ”demokratin” så skulle det förstås kännas fel att ge sig på byggnaderna. Jag menar, svenska män har ju med deras arbetsinsats byggt upp dessa anrättningar, och de kan säkerligen sättas till annat bruk istället också.

Gunnar
Medlem

Undrar om de hade kommit till samma slutsats om en aktivist från Nordiska motståndsrörelsen stulit valsedlar från de folkfientliga partierna och lagt upp det på sociala medier? Nej, just det ja, aktiviter från Nordiska motståndsrörelsen tillåts ju inte ens ha konton på sociala medier…

Vem utgör den sanna oppositionen? Kan det vara så att vänsterdräggen är systemets nyttiga idioter?

Fredrika
Medlem

Iblandär kraven på bevisning mycket hårdare än annars. Wendthäxan gjorde en ”god gärning” när hon stal sedlarna. Därför finns inte tillräckligt med bevis efter erkännandet. Valsedlarna är heller inte viktiga. Hela valet är bara en formsak och alla regler som finns kring valproceduren ska bara ge etr sken av dess allvar och betydelse. Förösk bara inte göra om det som Wendt gjorde om du är motståndare till sittande regim. Då kan allt du kanske har gjort uppfattas som att du begått valfusk i syfte att attackera demokratin vilket då anses synnerligen allvarligt. Därför måste alla då stå upp för demokratin… Läs mer »

Lingonet
Medlem

Håller helt med dig, man ser vilka systemet försvarar, vänsterpittor.
Hoppas svenne ser det med, fast jag tror inte det har någon betydelse, svenne svär i fikarutan och i bästa fall(?) röstar på sd.

Slipsen
Medlem

Helt sanslöst att åklagaren lägger ned förundersökningen när det till och med finns ett erkännande från den skyldige. Avsikten var ju att påverka valet i negativ riktning, även om Nordiska motståndsrörelsens aktivister var uppmärksamma och satte dit nya röstsedlar. Hade de inte det hade det alltså saknats många röstsedlar, vilket hade påverkat valet och valutgången för att de partierna enligt henne hade fel åsikter. Kom inte och snickesnacka om demokrati för det finns ingen demokrati och har inte funnits på många decennier.
Den som fortfarande har minsta förtroende för folk överlag eller detta ruttna system är enligt mig mentalt efterbliven.

Axel Eriksson
Redaktör

— Men det är inga problem. Till nästa val dubblerar vi bara vaktstyrkorna vid varje vallokal, till systemets stora glädje, fortsätter Holmqvist.

Helt rätt inställning Simon!

Peter
Medlem

Wendt får vänta lite på att rannsakas #finspång