Blodiga upplopp i Irak – regeringen anklagar tredje part för att underblåsa konflikten

UTRIKES. De massiva våldsamma protester som skakar Irak kan underblåsas av en tredje part.

Under den senaste veckan har Irak skakats av våldsamma protester mot den styrande regeringen. Bland annat har butiker vandaliserats och en del har försökt att inta Green Zone i Baghdad, vilket är området där utländska ambassader befinner sig.

Demonstranterna kritiserar regeringen för att vara korrupt och för att den inte gjort något åt den utbredda arbetslösheten och den enligt dem undermåliga samhällsservicen.

Totalt har protesterna resulterat i 104 dödsfall, däribland åtta poliser, och över 6 000 skadade. Internet har även stängts ner i orosdrabbade delar av landet i syfte att dämpa protesterna, vilket inte verkar ha fått avsedd effekt.

Samtidigt som den irakiska militären erkänt att de använt övervåld i vissa situationer har en talesman för inrikesdepartementet antytt att krypskyttar från en tredje part kan ligga bakom delar av dödsfallen på båda sidor. Enligt en libanesisk tidning ska dessa krypskyttar vara anställda av den proisraeliska saudiska ambassaden i syfte att trappa upp våldet och hatet parterna emellan.

Liknande historier kom till ytan under Maidan-kuppen i Ukraina 2014 när icke identifierade personer sköt ihjäl både poliser och provästliga demonstranter.

Källor:
Iraq says all evidence points to ’malicious hands’ in protests
Iraq protests: All the latest updates
Ukraine crisis: bugged call reveals conspiracy theory about Kiev snipers

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Axel ErikssonEthny Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Ethny
Medlem

Typiskt jude-agerande. En av de prickskyttar som sköt i början under Ukrainska (((revolutionen))) gav en intervju något år senare efter händelsen, om det nu var han dvs. Han var bara en lakej för sionistiska intressen. Denne fick som uppgift att skjuta mot både sina egna men även polisen för att få igång den sionistinfekterade konflikten. Allt för att installera en pro-sionistisk och pro-EU regim. Syns så tydligt när det är (((de))) som är framme och försöker skapa konflikter och inbördeskrig. Alltid samma regisserad händelseförlopp där de skapar hat från båda sidor. Afghanistan har redan en pro-amerikansk och pro-sionistisk regim. Är… Läs mer »

Axel Eriksson
Redaktör

Det här handlar ju om Irak, inte Afghanistan.