Bleiburgmassakern

Dagens datum 16 maj: Denna dag 1945 inleds Bleiburgmassakern efter att britterna under vapenhot tvingat kroatiska flyktingar att överlämna sig till britternas kommunistiska allierade.

En massgrav i Huda Jama, Slovenien, hittades 2009. Massakern inleddes i österrikiska Bleiburg och intensifierades när flyktingarna kommit över den jugoslaviska gränsen.

En massgrav i Huda Jama, Slovenien, hittades 2009. Massakern inleddes i österrikiska Bleiburg och intensifierades när flyktingarna kommit över den jugoslaviska gränsen.

Efter att Tyskland kapitulerat den 8 maj 1945 retirerade de besegrade tyskarna från Jugoslavien som nu hade fallit i kommunisternas händer. Med dem flydde en stor del av den kroatiska armén med kvinnor, barn och åldringar från Titos arméer. Även Oberoende Staten Kroatien hade fallit i händerna på Titos partisaner. Med i flykttåget var även slovenska vitgardister och deras familjer.

Under flykten angreps det stora flyktingtåget flera gånger av Jugoslaviens partisaner på order av Tito. Söder om staden Bleiburg i Österrike kunde följet – 80 000 civila och 100 000 soldater – till sist slå läger. Britterna hade upprättat ett högkvarter i Bleiburg och målet var att kapitulera inför den brittiska armén, vilket gjordes den 15 maj. Flyktingarna trodde att man skulle vara säkra från kommunisterna i den brittiska ockupationszonen på tysk (österrikisk) mark.

Men britterna ville annorlunda. Den brittiske generalen Patrick Scott avvisade den kroatiske befälhavaren Herenčićs förslag och krävde att de istället skulle kapitulera för deras kommunistiska allierade. Han hotade kroaterna med att de annars skulle tvinga dem till det med vapenmakt. Då brittiska kulspruteskyttar riktade vapen mot dem beslöt den kroatiske befälhavaren till sist att gå med på britternas krav.

Josip Broz Tito och Winston Churchill.

Josip Broz Tito och Winston Churchill.

I samband med detta plundrade britterna dessa flyktingar på mängder av smycken, klockor och guldföremål som de haft med sig för att kunna överleva flykten i ett främmande land. Prästen och ögonvittnet Drago Kolimbatović skrev senare om vad som utspelade sig i Bleiburg: ”Istället för skydd fann vi i engelsmännen bödlar.”

Den brittiske generalen visste med all säkerhet att han sände dessa flyktingar i döden. Titos partisaner hade en lång ”meritlista” av massakrer på såväl fiendesoldater som civila. Bland annat hade dessa partisaner utfört avrättningar på vad som tros vara åtminstone 100 000 serber, ungrare och tyskar i Serbien åren 1944-1945. Under Fobie-massakrerna, som inleddes 1943, mördade samma jugoslaviska kommunistpartisaner hundratals eller tusentals civila italienare.

När den kroatiska armén var avväpnad och man förstått att britterna inte skulle lägga sig i, besköt Titos partisaner flyktinglägret i Bleiburg den 16 maj. Ögonvittnet Ted Pavić berättar:

Män, kvinnor och barn föll ner i drivor medan partisanerna rörde sig vänster och höger med sina maskingevär över det öppna fältet. Snart var så många människor slaktade att partisanerna vågade stiga ned bland de överlevande och med uppenbar tillfredsställelse slå dem till döds, sparka på dem och att hugga ned dem med bajonetter.

Därefter skickades återstoden av flyktingar med tåg över den jugoslaviska gränsen där krigsförbrytelserna intensifierades. Flyktingarna sköts antingen direkt eller skickades med sammanbundna händer ut på dödsmarscher genom byarna där många av dem misshandlades till döds. I Kroatien kallar man denna transport till lägren Križni put, Korsets väg.

bleiburg4

Så länge Tito och kommunisterna satt vid makten i Jugoslavien förnekade man att Bleiburgmassakern hade ägt rum. Efter kommunismens fall i Jugoslavien har utgrävningar utförts och 300 massgravar hittats. Enligt slovenska myndigheter har man i dessa massgravar hittat 100 000 kroppar, mestadels kroater och däribland många kvinnor, barn och andra civila.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-05-16.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här.

Lämna en kommentar

53 Kommentarer till "Bleiburgmassakern"

Meddela om
avatar
Sortera efter:   Senaste | Äldst | Mest röstad
Bosnisk nationalist
Gäst
Nybörjare
Bosnisk nationalist

Kul att ni tar upp detta. Serber har sen 90-talet spelat en större roll i nationalistiska kretsar i europa pga deras ”brutala beteende”, muslim-hat och att NATO bombade dem. Serber har i stort sett varit kommunister som senare skulle slakta sina grannar genom att göra armeen etnisk-ren. En del var i Chetnik- rörelsen som jobbade under USA-england och var starka anti-fascister.

Bosniaker och kroater har en nationalsocialistisk historia. Se här tex: http://sv.wikipedia.org/wiki/13._Waffen-Gebirgs-Division_der_SS_Handschar_(kroatische_Nr._1)

Bosnisk nationalist
Gäst
Nybörjare
Bosnisk nationalist

Såhär såg oberoende staten kroatien ut (hela bosnien fanns med) under 4 år.

Bosnisk nationalist
Gäst
Nybörjare
Bosnisk nationalist
Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Det låter supermysigt.

fucku
Gäst
Nybörjare
fucku

en islamist nazist stat som dödade serbiska familjer. skithögar.

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare
Arne Strand.

Så var det !.

Arne Strand.

ClaudiusMax
Gäst
Nybörjare
ClaudiusMax

Leve det fria Kroatien!
Za dom-spremni!

Sidji från Fidji
Gäst
Nybörjare
Sidji från Fidji

”Bosniaker” är inget annat än kroater och ansåg sig vara det fram till Tito delade upp folket i två entiteter i syfte att söndra och härska.

Bosnisk nationalist
Gäst
Nybörjare
Bosnisk nationalist

Det kommer så mycket skit från dig på dom här kommentarfälten att det inte är sant! Vore jag moderator skulle du blockeras.

Det är bara ditt konservativa islam-hat som talar.Under kommunistiska serb-regimen fick vi inte kallas våra nationella namn ”BOSNIAK”.
Vad säger du om den bosniska Kung Tvrtkos Kotromanics uttalande 1440 att ”Bosniaker har samma förfäder som Polacker” ?
Eller om ”BOSNIAKEN KOMMEN” under första världskriget under österrike-ungern?

Sluta snacka skit.
http://www.bosanski-nacionalisti.org/bosniaks-faq.html

Tobias
Gäst
Nybörjare
Tobias

Den länken är intressant, tänker studera den.
Den var väl i första hand riktad till Fidji men jag tackar så mycket.

Kan inte påstå mig vara en vän av islam, lång därifrån.
Har gett en annan bosniak som brukar skriva här några kängor när det gäller den religionen, den personen är ju dock en antinationalist.

Du är en nationalist som delar våra provita ideal förstår jag?

Bosnisk nationalist
Gäst
Nybörjare
Bosnisk nationalist

Självklart. En nationalist som inte erkänner naturen och biologin är bara en populist-konservativ. Oftats män med hat. Nationalism är inte hat – även om Hollywood säger så.

Varje folk har sin rätt till existens, och vi har genom historian kämpat för vår existens. Anledningen till att en del av Bosniakerna gick över till Islam (under 1463-1600) har sin lilla egna berättelse. Läs om hedningarna som kallades Bogumiler och hur dom behandlades av Vatikanen och ortodoxa kyrkan. I Bosnien under medeltiden fanns dom här tre religionerna och dem var enade under den bosniska staten. Än så är det idag.

Tobias
Gäst
Nybörjare
Tobias

Bra!
Det gläder mig.

Ska studera detta noggrant.
Tackar än en gång. :)

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

@Tobias

Så du har gett en ”bosniak” en känga? Vad är en ”bosniak” för nåt? Varför heter det inte ”bosnier” för? Vad kallar man en muslim från Hercegovina? Varför kallades de för ”muslimer” som etnisk grupp under kommunismen när islam är en religion och inte en etnicitet? Det är ju bara trams alltihop, det fattar vilken normalbegåvad person som helst.

Tobias
Gäst
Nybörjare
Tobias

@Anonym

Tja, jag använder ju bara en av de beteckningar som mig veterligt är en norm om de olika grupperna i Bosnien.

Sen när det gäller etniciteterna är jag lite osäker.

Nog är det väl som så att det endast är dialektala skillnader mellan serbiska, kroatiska och bosniska?

Sidji från Fidji
Gäst
Nybörjare
Sidji från Fidji

Vad okunnig du är om ditt ursprung, det var ju olyckligt. Fakta talar för sig själv. ”Bosniakerna” talar kroatiska och de efternamn som inte är islamifierade delas med katolikerna. Pinsam du är med så dåliga argument.

Bosnisk nationalist
Gäst
Nybörjare
Bosnisk nationalist
Ja du är jättekunnig! ”alla katolska namn är kroatiska”. Din dumme fan, franciska kyrkan som är katolsk kallar sig själva de största bosniakerna. Läs om Ivan Franjo Jukic aka. Slavoljub Bosniak, för 130 år sen. Vad kallade han sig själv? Kroat eller? Citerar: ”We Bosniaks, the once-famous people, now that we are barely alive, our friends of science see us as head detached from the Slavic tree and pity us … It is time to awake from a long lasting negligence; give us the cup, and from well of apprehension, inexhaustibly gain knowledge, wisdom; firstly let us try to cleanse… Läs mer »
Sidji från Fidji
Gäst
Nybörjare
Sidji från Fidji
Jag är i vilket fall kunnigare än någon som försöker efterkonstruera historien så att den ska passa sina egna syften, och det är väl det som räknas i det här fallet. Det du ska ha klart för dig är skillnaden mellan geografiska begrepp, t ex finns det i Sverige ett landskap som kallas för Småland. Smålänningarna må kalla sig för just smålänningar, men det gör dem inte till en egen etnisk grupp för det. De talar svenska med småländsk dialekt. Så då är frågan hur man kan vara så inbilsk som du att du vill förneka det uppenbara. Du som… Läs mer »
Belis
Gäst
Nybörjare
Belis

Jag gillar bosniaker skarpt. Samtidigt anser jag att dem är kroater. Varav jag gillar dem, eftersom kroater äger ;). Några kan ha serbiskt påbrå, särskilt i Hercegovina, men i överlag är de intet mer än kroatiska muslimer.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Åk hem din smutsiga muslim, mohammed är en gris

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare
Arne Strand.

Vem Faan är det som snackar skit ? – jag citerar –

”Under kommunistiska serb-regimen fick vi inte kallas våra nationella namn ”BOSNIAK”.

Kommentar – Toto var Kommunistisk Kroat och Mördade de Serbiska så kallde Chetnics var han kom åt.

Arne Strand.

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare
Arne Strand.

Tito den Kroatiske Kommunisten !.

Arne Strand.

Serbisk Sverigevän
Gäst
Nybörjare
Serbisk Sverigevän

En till anledning att hata kommunister. Tack vare att Tito använde mest Serbiska kommunister (eftersom det finns flest Serber i Balkan) så vidgas klyftan mellan broderfolken ännu mer. Sedan hjälps inte den Nationalsocialistiska kampen av att bosniaker och kroater jämt kallar sig offer och nämner aldrig eller sällan Jasenovac.

Uppmuntrar Svenska nationalsocialister att kolla upp Jasenovac som är lika gömd och glömd som Holodomor.

Blir mitt enda inlägg i den här tråden/artikeln eftersom det finns en tendens att det blir en ”balkantråd” av det.

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare
Arne Strand.

Jag citerar dig –

”En till anledning att hata kommunister. Tack vare att Tito använde mest Serbiska kommunister (eftersom det finns flest Serber i Balkan)”

Kommentar –

Kroatiska Ustasja-regimen Folk-Mördade Serber i Kroatien och även i Bosnien-Herzegovina som man hade invaderat.

Serbernas enda chans att överleva i Bosnien-Herzegovina var att ansluta sig till Titos Partisaner.

Arne Strand.

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Både Himmler och Hitler uppskattade verkligen Islam samtidigt som de var väldigt kritiska till kristendomen, jag tycker det är väldigt intressant.

Belis
Gäst
Nybörjare
Belis

lol. Varför får detta inlägg minus för? Det är ju sant!

Judesporrad islamofobi är riktigt äckligt, särskilt när det förekommer bland självutnämnda nationalsocialistiska kretsar. Islam är ett föredöme i många saker ( givetvis inte i allt ).

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Islam är en kass kopia på judendomen där man även snott delar av kristendomen.. ett riktigt rörigt hopkok är vad islam är och inget annat.

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare
Arne Strand.

Båda var Katoliker precis som den Kroatiska Ustasja-regimen i Kroatien som folkmördade Serber.

Arne Strand.

Josefina Qvarnström
Gäst
Nybörjare
Josefina Qvarnström

Bra och intressent läsning!

Britterna framstår allt mer för mig som korrumperade och manipulerande gangstrar och avskum.

etnisk nationalist
Gäst
Nybörjare
etnisk nationalist

Britterna är ett avskyvärt släkte.

NS
Gäst
Nybörjare
NS

Britter är bra folk. Jag har jobbat med en del britter i byggbranschen och de är skickliga arbetare med hög arbetsmoral och mycket trevliga. Vi kan inte fördöma brittiska folket mer för att de hamnat under främmande herravälde än vi kan fördöma oss själva. Är svenskar ett avskyvärt släkte för att våra ledare sitter i knät på en främmande makt?

Dresden
Gäst
Nybörjare
Dresden

Den brittiska arbetarklassen, ja. Den brittiska överklassen och aristokratin utgörs däremot av andliga (och inte så lite rasliga) judar. Att svenskar sitter i knät på en främmande makt är ett inte så smickrande svaghetstecken (som vi delar med andra vita folkslag, inklusive britterna) men i alla fall inget tecken på ren ondska. Det är väl bara att titta på hur britterna agerat genom historien, börja med Boerkriget.

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare
Arne Strand.

Vad skriver du för skit – Jag citerar dig –

” Vi kan inte fördöma brittiska folket mer för att de hamnat under främmande herravälde än vi kan fördöma oss själva”.

Kommentar –

Vilket främmande Herravälde ordar du om ?

Rommarna år 0-300,
eller,
Anglosaxerna/Tyskarna sedan 300-talet tills i dag ?

Arne Strand.

Kim Larsen
Gäst
Nybörjare

Jævlig viktig og ta tak i og å spre rundt.

Bra gjort av redaktionen og skrive om dette =)

The true will bleed true to the surface one way or the other!

Kim Larsen
Gäst
Nybörjare

truth!

Angantyr
Gäst
Nybörjare
Angantyr

Detta är inte den enda skamfläcken hos de allierade, men tveklöst en av de största, och aldrig eller sällan tas dessa händelser upp i undervisningen eller i media förstås.

Tobias
Gäst
Nybörjare
Tobias

Idag har britterna igen det.
De tycker sig vunnit kriget men ändå förlorar man idag sitt land.

Tobias
Gäst
Nybörjare
Tobias
RSHA
Gäst
Nybörjare
RSHA

Nu är Winston i farten igen. Blod, svett och tårar vart han än går i världen…

themurmlis
Gäst
Nybörjare
themurmlis

Måste tacka för era intressanta artiklar, intressant läsning ur en annan synvinkel.

fucku
Gäst
Nybörjare
fucku

ustasha skithögarna fick vad som förtjänades, de mördade och torterade oskyldiga serber i tusental. Rätt åt de.

Serbisk Sverigevän
Gäst
Nybörjare
Serbisk Sverigevän

Det är aldrig rätt åt kvinnor och barn eller krigsfångar att avrättas. Vare sig våra eller fiendens. Trots att de begick sjuka illdåd. En sak är att ha en rättegång där domen blir döden och en att massakrera folk som flyr.

Jag förstår din ilska och det hade vem som helst gjort om dom hade kollat upp Jasenovac och de andra illdåd som begicks i O.S. Kroatien under andra världskriget. Men det är det som händer när du blandar in religion i politik.

fucku
Gäst
Nybörjare
fucku

Det räcker nu! Ingen här är intresserad av din Balkanfejd eller det sätt du för fram det på. /Redaktionen

Anonym
Gäst
Nybörjare
Anonym

Är du korkad (fucku)!!!!!
Vad handlar det här om Balkan så klart .
är du inte intresserad så gå o lägg dig.

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare
Arne Strand.

Jebbote ti sebe –

Det var Ustasja som blandade Katolisism med Nationalsocialism.

Arne Strand.

Arne Strand.
Gäst
Nybörjare
Arne Strand.

Mördade och slaktade/Folkmördade Serbiska Civila Män-kvinnor-barn i Flera Hundratusental skall det vara.

Arne Strand.

Nisse Lund
Gäst
Nybörjare
Nisse Lund

Ung vänsters nyvalda ordförande: “Vår ondska är villkorslös”

http://nyheteridag.se/ung-vansters-nyvalda-ordforande-var-ondska-ar-villkorslos/

IKF
Gäst
Nybörjare
Göran
Gäst
Nybörjare
Göran

När ska Patrick Scott och alla de andra brittiska krigsförbrytarna ställas till svars?

Robin
Gäst
Nybörjare
Robin

Kroater och Bosnjaker SS 13

Robin
Gäst
Nybörjare
Robin
Robin
Gäst
Nybörjare
Robin
Eigil Skallgrimsson
Gäst
Nybörjare
Eigil Skallgrimsson

LÄS TIPS: The Vatican Holocost -av Avro Manhattan.
Boken beskriver det JUDISKA Uztasi nätväerket som ansvarigt för ett sanslöst sadistiskt folk-mord av 1,6 MILJONER Serbiska ortodoxt troende. Man sågade huvet av unga män, öppnade magar på gravida kvinnor etc etc. Vad boken beskriver är utomordentligt extrem vidrighet och det hela är foto-dokumenterat.

? Stampgroda
Gäst
Nybörjare
? Stampgroda
wpDiscuz