Bleiburgmassakern

Dagens datum 16 maj: Denna dag 1945 inleds Bleiburgmassakern efter att britterna under vapenhot tvingat kroatiska flyktingar att överlämna sig till britternas kommunistiska allierade.

En massgrav i Huda Jama, Slovenien, hittades 2009. Massakern inleddes i österrikiska Bleiburg och intensifierades när flyktingarna kommit över den jugoslaviska gränsen.

En massgrav i Huda Jama, Slovenien, hittades 2009. Massakern inleddes i österrikiska Bleiburg och intensifierades när flyktingarna kommit över den jugoslaviska gränsen.

Efter att Tyskland kapitulerat den 8 maj 1945 retirerade de besegrade tyskarna från Jugoslavien som nu hade fallit i kommunisternas händer. Med dem flydde en stor del av den kroatiska armén med kvinnor, barn och åldringar från Titos arméer. Även Oberoende Staten Kroatien hade fallit i händerna på Titos partisaner. Med i flykttåget var även slovenska vitgardister och deras familjer.

Under flykten angreps det stora flyktingtåget flera gånger av Jugoslaviens partisaner på order av Tito. Söder om staden Bleiburg i Österrike kunde följet – 80 000 civila och 100 000 soldater – till sist slå läger. Britterna hade upprättat ett högkvarter i Bleiburg och målet var att kapitulera inför den brittiska armén, vilket gjordes den 15 maj. Flyktingarna trodde att man skulle vara säkra från kommunisterna i den brittiska ockupationszonen på tysk (österrikisk) mark.

Men britterna ville annorlunda. Den brittiske generalen Patrick Scott avvisade den kroatiske befälhavaren Herenčićs förslag och krävde att de istället skulle kapitulera för deras kommunistiska allierade. Han hotade kroaterna med att de annars skulle tvinga dem till det med vapenmakt. Då brittiska kulspruteskyttar riktade vapen mot dem beslöt den kroatiske befälhavaren till sist att gå med på britternas krav.

Josip Broz Tito och Winston Churchill.

Josip Broz Tito och Winston Churchill.

I samband med detta plundrade britterna dessa flyktingar på mängder av smycken, klockor och guldföremål som de haft med sig för att kunna överleva flykten i ett främmande land. Prästen och ögonvittnet Drago Kolimbatović skrev senare om vad som utspelade sig i Bleiburg: ”Istället för skydd fann vi i engelsmännen bödlar.”

Den brittiske generalen visste med all säkerhet att han sände dessa flyktingar i döden. Titos partisaner hade en lång ”meritlista” av massakrer på såväl fiendesoldater som civila. Bland annat hade dessa partisaner utfört avrättningar på vad som tros vara åtminstone 100 000 serber, ungrare och tyskar i Serbien åren 1944-1945. Under Fobie-massakrerna, som inleddes 1943, mördade samma jugoslaviska kommunistpartisaner hundratals eller tusentals civila italienare.

När den kroatiska armén var avväpnad och man förstått att britterna inte skulle lägga sig i, besköt Titos partisaner flyktinglägret i Bleiburg den 16 maj. Ögonvittnet Ted Pavić berättar:

Män, kvinnor och barn föll ner i drivor medan partisanerna rörde sig vänster och höger med sina maskingevär över det öppna fältet. Snart var så många människor slaktade att partisanerna vågade stiga ned bland de överlevande och med uppenbar tillfredsställelse slå dem till döds, sparka på dem och att hugga ned dem med bajonetter.

Därefter skickades återstoden av flyktingar med tåg över den jugoslaviska gränsen där krigsförbrytelserna intensifierades. Flyktingarna sköts antingen direkt eller skickades med sammanbundna händer ut på dödsmarscher genom byarna där många av dem misshandlades till döds. I Kroatien kallar man denna transport till lägren Križni put, Korsets väg.

bleiburg4

Så länge Tito och kommunisterna satt vid makten i Jugoslavien förnekade man att Bleiburgmassakern hade ägt rum. Efter kommunismens fall i Jugoslavien har utgrävningar utförts och 300 massgravar hittats. Enligt slovenska myndigheter har man i dessa massgravar hittat 100 000 kroppar, mestadels kroater och däribland många kvinnor, barn och andra civila.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-05-16.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om