Björn Söder: Låt kungen utse statsminister

POLITIK. Sverigedemokraternas Björn Söder föreslår i en motion i riksdagen att kungen borde ta över talmannens ansvar för att föreslå en statsminister för riksdagen.

I en motion från onsdagen skriver Björn Söder att det “politiska fulspel som skedde 2018” gjort att talmannen dragits in i det politiska spelet om regeringsmakten.

För att lösa detta problem och få fram en lämplig statsminister bör Sveriges statschef, kungen, föreslå en statsminister för riksdagen, vilket tidigare varit talmannens uppgift.

Söder skriver i sin motion:

”Därför bör ansvaret för att föreslå ny statsminister för riksdagen flyttas tillbaka till statschefen, som står helt utanför partipolitiken. Både valet till talman och talmansämbetet i sig skulle därmed undgå att dras in i politiska fulspel som skedde 2018, vilket inte är värdigt ämbetet eller riksdagen.”

Björn Söder blev efter valet nedröstad som riksdagens andre vice talman. Istället gick posten till Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve.

Källa:
Återför ansvaret för att föreslå ny statsminister för riksdagen till statschefen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
RokvikenPeterPeterKarl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Varför inte lika väl låta en apa på Skansen utse hela regeringen – kan ju knappast bli sämre än när korrumperade mutkolvar utser sig själva.

Kristersson har möjlighet att bilda regering med SD, så har svenska folket röstat, men mannen utan tillstymmelse till stake lyder hellre den ljusskygge som står bakom gardinen och prasslar.

Peter
Medlem

De borde avgå, hela bunten, och utse Fronten att regera!

Peter
Medlem

Ja ä inte bitter…

Rokviken
Medlem

Kungen är nog inte kapabel att utse något alls. Lyxlivet som de lever och på vår bekostnad är en skam för hela svenska folket. Hela familjens apanage borde tas bort. Ställ dem på backen och låt dem pröva livets hårda verklighet. Nej, en riktig kung som står på svenskens sida är av all vikt.