Biologins makt – svenskområden i USA liknar Sverige socialt

SVENSKT LYNNE. Svenskområden i USA liknar Sverige enligt en ny studie.

Minnesota-bor.

Mellan 1850 och 1920 utvandrade runt 1,5 miljoner svenskar till den amerikanska mellanvästern, främst delstaterna Minnesota, Illinois och Iowa. Nu visar en tvärvetenskaplig studie från Lunds och Stockholms universitet att området i mångt och mycket liknar Sverige.

— Många av de skillnader vi ser mellan europeiska länder går igen i olika delar av USA. Områden som är dominerade av ättlingar till skandinaver har den högsta nivån av ekonomisk jämlikhet och social rörlighet, säger Per Engzell som är sociolog vid Stockholms universitet och en av studiens författare.

Engzell verkar inte tro på att olika folkslag har medfödda egenskaper vilka sedan formar det område som folket bebor. I stället tror han att ”medhavda normer” skapade det Sverige-liknande samhället, som sedan ska ha hållit i sig till idag.

Kuriosa som inte tas upp i studien men som många invandringskritiker nog kan le lite igenkännande åt är att Minnesota hyser USA:s största somaliska population. Även där liknar alltså de amerikanska svenskområdena Sverige.

Källor:
Svenskbygder i USA är mer jämlika
https://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota#Demographics

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Klaus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Klaus
Medlem

Det är mer eller mindre detsamma med varje folk som flytta utomlands. Vanans makt och erfarenheter spelar roll, vanor och erfarenheter som de hade med sig, men självklart också den etniskt typiska mentaliteten. Lika barn leka bäst. Det är grunden att det idag finns t.ex. turkiska och afrikanska stadsdelar i några europeiska storstäder.