Bevattningsförbud har införts i flera kommuner

INRIKES. På grund av ovanligt låga grundvattennivåer har flera kommuner infört bevattningsförbud.

Sju kommuner har infört bevattningsförbud på grund av ovanligt låga grundvattennivåer. Bland dessa finns Gotland, Flen och Vingåker.

— Det kan dels handla om att man har låga nivåer där man normalt hämtar sitt vatten men det kan också vara så att man ser att konsumtionen ökar så mycket att man kan få problem att leverera tillräckligt mycket om det blir en varm och torr sommar. Så det är framförallt förebyggande, säger Fredrik Vinthagen på Svenskt vatten.

De låga grundvattennivåerna berör främst Svealand och Götaland men nivåerna är låga även i vattenmagasin i landets sydöstra delar.

Vinthagen tror att coronakrisen kan leda till att vattenkonsumtionen kan öka i sommar:

— Är alla hemma så kommer vattenförbrukningen bli hemmavid sen beror det ju på, har vi en regnig sommar så har vi säkert ingen inverkan har vi en väldigt varm och torr sommar så kommer säkerligen folk vilja sköta sin trädgård och då kan möjligtvis vattenanvändningen öka.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
3 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Child-Of-God
Child-Of-God
1 månad sedan

“Är alla hemma” så kommer folk dricka mindre vatten och det kommer även slösas mindre vatten i industrin eftersom de får stänga eller drastiskt dra ner på takten. @Satans massmedia

Ulfrik
Ulfrik
1 månad sedan
Reply to  Child-Of-God

Att man dricker vatten är knappast problemet här.

Child-Of-God
Child-Of-God
1 månad sedan
Reply to  Ulfrik

Detsamma lär gälla bevattning av trädgårdar. De flesta med kommunalt vatten lär bo i lägenheter och har knappast en trädgård att ta hand om. Skulle de nu ordna odlingsmark för självförsörjning däremot så bör det nog gå att ordna vatten också. Väldigt märkligt annars och det lär skapa bättre möjligheter istället för dåliga. Men de gillar att sparka på de som redan ligger