Beväpnade protester i Bolivia – vill ha tillbaka Evo Morales

UTRIKES. Evo Morales supportrar vill att han ska återvända till makten i Bolivia. Några av dem har till och med beväpnat sig.

Bolivias före detta president – deras första infödde sådan – Evo Morales.

Den nationalistiske socialisten Evo Morales avgick från posten som Bolivias president förra veckan. Detta efter att ha hotats av landets USA-utbildade militära och polisiära ledning som valde att ställa sig bakom de protester som genomförts i landet av de mer urbana och rikare delarna av befolkningen.

Han befinner sig nu i Mexiko efter att ha tilldelats asyl där. Morales uppgav att han fick en förfrågan om att lämna Bolivia av USA, något han menar var ett fördolt hot om att skickas till Guantanamo.

Nu har Bolivia skakats av våldsamma protester från framförallt de indianska folkgrupperna som vill ha tillbaka Morales. I en video visas till och med hur supportrar till exilpresidenten beväpnat sig.

Totalt har 23 personer dött i protesterna, som slagits ner av både polis och militär.

Själv säger Evo Morales att han bara vill tillbaka för att slutföra sin sista presidentperiod, som slutar i januari nästa år, och att han inte kommer att ställa upp i ett nyval. Han kritiserar även militären för att de uppvisat ”illojalitet”.

Han säger också att Bolivia klarade sig bättre ekonomiskt efter att ha frigjort sig från globalistbanken IMF.

Under Morales ledning nationaliserades landets naturgas medan dess stora tillgång till den för batteritillverkning viktiga metallen litium var i planeringsstadiet för att börja utvinnas i stor skala.

Med Morales förmodat ur spel väntas Latinamerikas antiimperialistiska och nationalistiska vänster försvagas till förmån för USA-vänliga krafter.

Källor:
Morales says US would send him to GITMO, wonders why Bolivian opposition fears him running in elections so much
‘We freed ourselves of IMF & had big plans on exports’: Exiled Bolivian president Morales blasts coup & hints at US role in it
Fallen Bolivian leader Morales: ’No problem’ if vote proceeds without me
Bolivia’s coup: Morales toppled not due to his failures, but due to his success

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Harald says:

    USA ut ur världen!

  • Folket bör vara 100% nationalistiska.
    Via parlamentarisk väg bör de vinna om än det tar lång tid. Att som galna apor slå ihjäl varandra hjälper ingen. Rota ur korruptionen, ta tillbaka landets resurser för folket. Skicka ut UZA.

    Lingon


  • Lämna ett svar