Belgiens premiärminister kan inte sin historia

Det är tydligen inte så att de figurer som sitter i Europas politikertoppar är de kunnigaste av befolkningen. Eller är det frågan om arrogans mot det egna landet snarare än okunskap då en politiker nonchalerar eller inte känner till den egna nationalsången? Konfronterade inför tevekamerorna skickar både den nuvarande och den blivande premiärministern av Belgien ut underliga signaler.

Den 21 juli är det Belgiens nationaldag, där man firar konung Leopold den förstes heder för det nya riket och kröning till konung 1831. Nationalsången i Belgien heter ”Brabaçonne” eller ”sången om Brabant”.

En pinsam situation uppstod då belgisk teve skulle intervjua den blivande premiärministern Yves Leterme, som trots det franskklingande namnet är flamländare. Han kommer alltså från den flamländska delen av Belgien. När han frågades om vad man firade på nationaldagen kunde han ej svara på frågan. När han bads sjunga några verser på nationalsången började han sjunga den första versen på Marseillaisen, alltså den franska nationalsången. Därefter vägrade han svara på andra frågor efter denna händelse.

– Jag kan orden till La Brabançonne, men på holländska. Eftersom man bad mig sjunga den på franska gjorde omständigheterna att jag tog fel. Jag erkänner trots allt att det var fel, ett misstag, och jag beklagar de slutsatser som vissa har velat dra av incidenten, sade Yves Leterme på belgisk teve på måndagskvällen.

Guy Verhofstadt, den nuvarande premiärministern, har grova övergrepp på sitt samvete då han bland annat beivrat partiet Vlaams Blok och han är ökänd som psykotiskt anti-nationell. Inte heller han kunde sin historia eller nationalsången Brabaçonne. Efter en stund gick han tillbaka till journalisterna för att skryta om att han visste, det vill säga efter att ha fått information om det.

Se ett inspelat teveinslag på Daily Motion, klicka här.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments