Belgien förbjuder kosherslakt

DJURVÄLFÄRD. Judar i Belgien rasar nu efter att myndigheterna efter årsskiftet infört ett förbud mot kosherslakt för att åstadkomma en humanare djurhållning.

Rituell kosherslakt (skärmdump).

Djurrättsförespråkare jublar över beslutet att efter årsskiftet förbjuda både kosher- och halalslakt i den flamländska regionen i Belgien och senare i år även i Vallonien. Syftet med lagstiftningen är att förhindra att djur plågas i samband med religiös rituell slakt, där djuren slaktas utan bedövning.

Inom det judiska samfundet är däremot kritiken hård mot den nya lagstiftningen.

— Det här är en sorgens dag för Europas judar, en sorgens dag för religionsfrihet i Europa, utbrister rabbinen Pinchas Goldschmidts, som är ledare för organisationen ”Conference of European Rabbis”.

Goldschmidts säger till Jerusalem Post att flera rabbiner kommer att samlas i Belgien under våren för att protestera mot förbudet, som han menar gör det svårare att leva som jude i Europa.

Både judiska och muslimska ledare anser att beslutet kränker religionsfriheten och har börjat lobba för att koppla ihop förbudet med vad de anser vara en växande antisemitism och islamofobi i Europa.

— Den omedelbara konsekvensen i Belgien blir nu att även de måste importera [kosher- och halalslaktat] kött från andra ställen, säger Eli Göndör, religionsvetare och islamolog.

I Sverige är ingen slakt utan föregående bedövning tillåten. Många muslimer accepterar dock att djuren bedövas med exempelvis el eller gas före avlivningen, vilket gör det möjligt att halalslakta i Sverige utan att man kommer i konflikt med djurskyddsbestämmelserna.

Inom koscherslakten accepteras inte bedövning före avblodning och därför sker ingen sådan slakt officiellt i Sverige.

Källor:
Belgien förbjuder kosherslakt
Religiös slakt (Jordbruksverket)

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

8
Lämna en kommentar

Please Login to comment
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
André DevecseriErikTobiasEthnyPeter Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Peter
Medlem

Beteckningen ”religion” förutsätter Kärlek till alla oavsett tro eller uppfattning. På det kriteriet kan varken islam eller talmudism anses som religioner, för att med religionsfriheten som täckmantel åtnjuta godkännande och beskydd!

Erik
Medlem

”Beteckningen ”religion” förutsätter Kärlek till alla oavsett tro eller uppfattning” tror du på det själv antar jag att du är religiös, för det där är en renodlad fantasi. Religion har inget med kärlek till andra att göra.

Ethny
Medlem

”Det här är en sorgens dag för Europas judar, en sorgens dag för religionsfrihet i Europa” utbrister rabbinen Pinchas Goldschmidts,

Det är väl bara att vända sig till Klagomuren och sedan stanna i ”ert” (((stulna))) ”förälskade” land? Vad gnäller ni över.

Erik
Medlem

Tro mig, det lär ingå i hans framtida predikningar om varför judarna skall åka till Israel så som sionisterna vill för att uppfylla sina ”end time prophecies”.

Ethny
Medlem

De är ju alltid offret, enligt dem själva. Fastän det är tvärtom och att det är vi som får uppleva extremt mycket värre pga ((())) än deras fantasisiffra på 6 triljoners miljoners ”lidande”.

Tobias
Medlem

Jobbigt att vara jude i Europa,flytta eller vi nationalsocialister kommer deportera er härifrån,ni har inget i Europa att göra,ni är smuts och inget annat!
HS

André Devecseri
Medlem

De kommer faa det hetare om öronen än saa här, helt klart.

Erik
Medlem

De älskar egentligen detta då de kan bruka det som argument för flytt till Israel. Så deras ledsamma snyft ska man inte falla för.