Begränsad rätt att använda kontanter – men inte för politiker

AUSTRALIEN. Ett lagförslag i Australien att begränsa kontanter ska skydda medborgarna från ”riskerna” med kontanter, men politiker ska slippa denna nya ”säkerhet”.

Världen över pågår en digital revolution för ekonomiska transaktionssystem. Bankerna vill skapa kontantlösa samhällen.

Sverige och Norge ligger i framkanten på den kontantlösa utvecklingen, men samma politik förs i stora delar av världen.

I Australien finns ett lagförslag från landets finansdepartement om förbud att göra transaktioner med kontanter överstigande ungefär motsvarande 60 000 kronor.

Lagförslaget har lagts fram för att ”skydda” befolkningen mot ”riskerna” med kontanthantering, som rånrisk, fysiskt våld, terrorfinansiering, penningtvätt med mera.

Men skyddet från riskerna med kontanter ska enligt förslaget inte gälla politiker, som därmed ska få fortsatt rätt att hantera obegränsade mängder kontanter.

Lagförslaget motiverar inte uttryckligen varför inte politiker behöver samma grad av skydd som resten av befolkningen.

Youtubern Naomi Brockwell tror att den nya lagen inte handlar om befolkningens trygghet, utan om statens och bankernas övervakning och styrning av medborgarnas transaktioner.

Källor:
Currency (Restrictions on the Use of Cash—Excepted Transactions) Instrument 2019
Youtube/Naomi Brockwell: Snowden: “All your purchases are tracked.” Here’s what you can do

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

  • Kontanter – ja men dessa leksakspengar som inte ens kan skiljas åt är ändå ett irritationsmoment. Hade som PL i NRP den visionen att sätta valutan på samma nivå som Dollarn, d. v. s. att ett bröd som i dag kostar mellan 20 – 30 Kr an betinga ett pris på 2 – 3 Kr och att ören åter införs. Kontanterna i dag är ett skämt utan substans av byggnader eller historisk stolthet.

  • Slipsen says:

    Visst är det för att övervaka och kontrollera. Politiker tror sig stå över lag, ordning och folket. Det vill säga tills den dag då folket vaknar och vreden inte har några gränser. Då ska de få se vad en gränslös värld faktiskt innebär!

  • Sverker says:

    Sedlar, d.v.s. judekonfetti, är lika värdelöst som digitala pengar. Enda fördelen är att juden inte kan se transaktioner. Riktiga pengar, d.v.s silvermynt, som man t.ex. hade i Tyskland 1934-1945, hatar juden. Därför är det, liksom guldmynt, det vi bör använda.


  • Lämna ett svar